from 885.00 BAM
Book Now

Sicilija A3-35 02.10-11.10.24

Not Rated
Duration

9 dna, 6 noćenja

Tour Type

Specific Tour

Group Size

50 people

Languages

___

Overview

SICILIJA (02.10-11.10.2024 / 9 dana, 6 noćenja)

Cijena: 885,00 KM
Šifra: A3-35

Poznaješ li zemlju gdjeno limun cvate,
U tamnom lišću naranče se zlate.
Sa plavog neba laki vjetrić piri,
Šumori lovor, mirta uz njeg miri.
Da li je znaš?
O poći s tobom tamo,
Tamo, ljubavi moja,
Želja mi je samo.

Stihovi su ovo Johanna Wolfganga o Italiji, zemlji u koju je bio nepopravljivo zaljubljen, a kruna zemlje, prema njegovim riječima, je Sicilija. “Posjetiti Italiju, a ne otići na Siciliju, jeste kao da Italiju niste niti vidjeli,” rekao je veliki mislilac o ljepotici talijanskog juga. Sicilija je naprosto drugačija, posebna, divlja i uzbudljiva, surova i magična. Ovaj najveći otok Sredozemlja, kao i najveća regija Italije, bila je nastanjena Sikancima još 8000 p.n.e. Grci su počeli kolonizaciju Sicilije oko 750. godine p.n.e. kada su osnovali Sirakuzu, Taorminu, Agriđento i Imeru. Potom su je osvajali Vandali, Goti, Bizantinci, Normani, kasnije i Nijemci, Francuzi, Španjolci. I svi su ostavili traga na njenoj kulturi, arhitekturi, kulinarstvu i načinu života. Najveći gradovi su: šarmantna i nestvarna Taormina – grad koji je podjednako živ i danju i noću i koji je prepun butika, kafića i restorana, a bio je i mjesto snimanja nekih najpoznatijih svjetskih filmova; Katanija – pravi mediteranski grad, iz kojeg se pruža fantastičan pogled na vulkan Etnu, najviši vulkan u Europi; glavni grad Palermo – jedan od povijesno najznačajnijih gradova svijeta i domaćin 12 UNESCO lokacija, poznat po mješavini različitih stilova. I kako je veliki pjesnik Gete smatrao, da je Sicilija duša Italije, mi ostavljamo Vama da je osjetite i doživite.

1. Dan (02.10, srijeda): Sarajevo, Zenica, Doboj, Gračanica, Lukavac, Tuzla, Brčko, Orašje

Polazak autobusa iz Sarajeva u 13:00 sati ispred Zemaljskog muzeja, u 14:00 sati iz Zenice (Zeka commerce, benzinska pumpa), 15:30 sati iz Doboja (Gazprom benzinska pumpa), 16:00 sati iz Gračanice (Tržni centar Etna), 16:30 sati iz Lukavca (Bingo tržni centar), 17:00 sati iz Tuzle (hotel Tuzla), 17:15 sati iz Tuzle (Bingo city centar), 17:55 sati iz Srebrenika (pekara Magistrala), 18:40 sati iz Brčkog (Benzinska pumpa Mešić), te Orašje (benzinska pumpa Hifa) u 19:10 sati. Ugodna noćna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju s redovitim pauzama svakih 2,5-3 sata.

2. Dan (03.10.24, četvrtak): Rim

Dolazak u Rim u podnevnim satima. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organiziranja pješačke ture: Termini, trg Venecija, Trajanov forum, fontana di Trevi, Španski trg. Po završetku pješačkog razgledanja slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. Dan (04.10.24, petak): Rim

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do Vatikana i posjet crkvi Bazilici Sv. Petra i glavnom Vatikanskom trgu (bez ulaznica u Vatikanski Muzej), te izlet do predivnog gradića Tivoli sa posjetom Villi d’Este koju je na ostacima vile cara Hadrijana izgradio kardinal d’Este kao svoj ljetnikovac gdje je preusmjerio tok vode i napravio velebne fontane, vodoskoke i jezera. Nakon obilaska, nastavak putovanja kroz Lazio, Kampaniju, Bazilikatu i Kalabriju.

4. Dan (05.10.24, subota): Messina

Na Siciliju dolazimo kratkom panoramskom plovidbom preko Mesinskog tjesnaca, uskog morskog prolaza koji ju dijeli od kopna. Ovo je idealan način za brzo i lako doći do Sicilije, a tijekom plovidbe ćete se imati vremena upoznati sa zastrašujućim grčkim mitom o Skili i Haribdi, po kojem je ovaj morski tjesnac poznat. Smještaj u hotel u Messini ili okolici. Obilazak grada: Katedrala sa kasnogotičkim portalima, Astronomski sat, Neptunova fontana, Orionska fontana, Crkva Santa Maria Annunziata. Messina je treći najveći grad na Siciliji, poznata kao vrata Sicilije i prvo mjesto koje putnici mogu vidjeti kada dolaze na Siciliju trajektom. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti i uživanje u poznatom talijanskom “dolce far niente”. Noćenje.

5. Dan (06.10.24, nedjelja): Messina – Palermo

Doručak. Odlazak u Palermo, glavni i najveći grad Sicilije. Palermo ima bogatu povijest, dugu skoro tri tisućljeća, kroz koju je bio sjecište raznih civilizacija; od Grka, Rima i Bizanta, do Arapa i Normana. Palermo je bio osvajan čak 15 puta kroz povijest, a sve te različite kulture su ga tijekom stoljeća oblikovale u živopisni grad izuzetno bogate arhitekture, kulture, umjetnosti i raznolike gastro ponude. Obilazak povijesnog gradskog središta: Duomo tj. Cattedrale di Palermo – najveća znamenitost Palerma, Palazzo dei Normanni s Palatinskom kapelom, crkva San Cataldo iz 12. stoljeća, San Giovanni degli Eremiti, Quattro Canti – tradicionalni središnji gradski trg, Piazza Pretoria – jedan od simbola Palerma s čuvenom “Fontanom srama”, Teatro Massimo – najpoznatije kazalište južne Italije, Mercato di Ballarò – živopisna lokalna tržnica sa šarenim štandovima na kojima je moguće pronaći razne lokalne proizvode. Prijava u hotel. Slobodno poslijepodne u Palermu za vlastite sadržaje ili kraći izlet u Monreale – poznati gradić izgrađen na obližnjem brdu gdje se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika ne samo Sicilije, već i cijele Italije – monumentalna Monreale katedrala. Smatrana jednom od najbogatijih katedrala u Europi, s jednim od najljepših srednjovjekovnih mozaičkih prikaza Staroga zavjeta, napravljenog od preko dvije tone čistog zlata i površine zapanjujućih 6400 kvadratnih metara. Ovo remek-djelo normanske arhitekture neizostavna je znamenitost Sicilije koje je mnogima na listi želja za posjetiti tijekom života. Povratak u Palermo, slobodno vrijeme u gradskom središtu. Preporučujemo večeru u nekom od restorana koji poslužuju lokalne specijalitete poput Caponate – aromatično predjelo od povrća ili Pasta alla Norma – tjesteninu koja je reprezentativna za sicilijansku kuhinju i jelo koje mnogi žitelji otoka često i rado pripremaju. Povratak u hotel. Noćenje.

6. Dan (07.10.24, ponedjeljak): Palermo – Ragusa – Syracusa

Doručak. Odjava iz hotela i polazak prema Ragusi. Ragusa je jedan od najfascinantnijih gradića Sicilije i njegovo ime je na listi želja mnogobrojnih putnika. To je grad koji iznova iznenađuje svojom ljepotom čak i one koji su ga već posjetili. Njegov barokni centar je upisan u listu UNESCO svjetske baštine kao primjer vrhunca procvata baroka u Europi. Obilazak grada: Piazza Duomo, Duomo di San Giovanni, Santa Maria alle Scale, Palazzo delle Poste. Slobodno vrijeme za uživanje i nastavak prema Syracusi. Prijava u hotel u Syracusi ili okolici. Syracusa je naseljena tijekom brončanog doba, prije skoro 3000 godina, te je kasnije kao grčka kolonija svojom veličinom i moći parirala Ateni. Niti jedan grad Sicilije nije toliko obilježio povijest Mediterana kao ovaj, a čuveni Ciceron je čak rekao kako je Syracusa “najveći i najljepši grčki grad od svih”. Rijetko koji grad stoga obiluje tolikim arheološkim bogatstvom kao ovaj. Istražite Ortigiju – pitoresknu povijesnu jezgru Syracuse smještenu na malom otočiću, koja obiluje različitim sadržajima, od konoba, preko trgovina, do barova i suvenirnica. Ortigija sadrži i velike atrakcije kao što su Apolonov hram, Arteuzin izvor i normanska katedrala Sv. Lucije koja je izgrađena na mjestu čuvenog Ateninog hrama. Slobodno vrijeme. Putnici koji žele mogu obići i poznati arheološki park Neapolis – najposjećenije arheološko nalazište Sicilije. Noćenje.

7. Dan (08.10.24, utorak): Syracusa – Catania, Taormina

Doručak. Odjava iz hotela i polazak za Cataniu. Catania – drugi najveći grad na Siciliji, okružen nevjerojatnom prirodom, u podnožju čuvenog vulkana Etna, visokog 3357 metara. Catania je poznata i kao “crni grad” zbog specifične boje fasada, obojenih brojnim vulkanskim erupcijama koje su kroz povijest pogađale ovaj grad, koji se unatoč tome, svaki put doslovce “uzdigao iz pepela” i postajao sve ljepši i ljepši. Obilazak gradskog središta i najvećih znamenitosti: Piazza Duomo s jednom od najljepših katedrala posvećenoj sicilijanskoj svetici Agati, antički ostaci teatra i amfiteatra stari preko 2000 godina, šetnja kroz Via Crociferi – jednu od najpitoresknijih ulica na cijeloj Siciliji, simbol bogatstva barkone arhitekture Catanie, Palazzo degli Elefanti tj. Palača slonova, Teatro Massimo Bellini, itd. Mogućnost odlaska na poludnevni izlet u Taorminu. Goethe je u 18. stoljeću u knjizi Putovanje Italijom uzdigao ljepotu ovog grada u nebesa. Nakon što je knjiga postala popularna u Europi, u 19. stoljeću mjesto proživljava pravi turistički boom! Taorminu su tada doslovno okupirali brojni pisci, slikari, glumci i drugi umjetnici, ali i bogati europski aristokrati, svi u potrazi za kulturnim uzdizanjem i širenjem vidika. Danas je Taormina jedno od najpoznatijih turističkih destinacija na Siciliji.Taormina sadrži vjerojatno najveću znamenitost cijele Sicilije, savršeno očuvan grčki teatar iz 3.st pr. Kr., spektakularno pozicioniran na vrhu brda s kojeg puca panoramski pogled na Siciliju, Jonsko more i vulkan Etnu. Obilazak teatra, te ostalih znamenitosti Taormine: rimskog odeona, gradskih vrata i crkava. Slobodno vrijeme u Taormini. Prošećite ovim prelijepom mjestom na litici 200 metara iznad mora, zastanite na jednom od brojnih vidikovaca, isprobajte poznata sicilijanska vina: Nero d’Avola ili Marsala, kušajte Arancine – pržene rižine okruglice s različitim punjenjima karakteristične za Siciliju, te ne propustite Cannoli – poznati sicilijanski desert od prhkog tijesta.Okupljanje grupe I smještaj u hotel u Cataniji ili okolici. Noćenje.

 1. dan (09.10.24, srijeda) Sicilija – Napulj

Doručak. Odjava iz hotela I polazak prema Pompei-ma. Grad Pompeja je bio potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79. g.n.e. Građevine su ostale skoro savršeno sačuvane, jer je grad bio zatrpan slojem pepela i vulkanske lave oko 1600 godina pre nego što je slučajno otkriven. Budući da je erupcija zatekla sve građane Pompeje (oko 20.000 stanovnika), do danas su nam ostale vidljive naznake kako se živelo pre skoro 2000 godina. Nakon obilaska polazak prema Napulju, najvećem gradu južne Italije i sjedišta regije Kampanije. Po dolasku panoramski obilazak Napulja: luka, srednjovijekovni zamak Nuovo,Castel dell Ovo, Palazzo Reale,basilika San Francesco di Paola, Pasaž Umberta I, trgovačka ulica Toledo…Smještaj u hotel u Napulju ili okolini. Noćenje.

 1. Dan (10.10.24, četvrtak) Napulj – BiH

Doručak. Odjava iz hotela. Mogućnost izleta u kraljevsku palaču Caserta. Na 15-ak kilometara od Napulja nalazi se ogromna kraljevska palača Caserta čijeg se izgleda I vrtova ne bi posramio niti Versailles.Sagradjena je za vrijeme Napuljskog kraljevstva tj. kralja Karla III Napuljskog I bila je jedna od najvećih gradjevina Europe u 18.stoljeću. Palača sa svojih “skromnih” 1200 soba ujedinjuje kraljevske urede, stanove, kazalište, knjižnica, kapelica, pa čak I sveučilište.  Sam park koji okružuje palaču, zajedno sa svojim ksulpturama I fontanama inspiriran je engleskim vrtovima I versajskim parkom, no mnogi tvrde da je čak ljepši I od njega. Posebna zanimljivost je da su mnogi filmovi snimani u ovoj palači, uključujući I Ratove zvijezda.  Obilazak u trajanju cca 3 sata i polazak prema BIH. Vožnja kroz Italiju, Sloveniju I Hrvatsku.  Dolazak u BIH u noćnim satima (kraj usluge)

NAČIN PLAĆANJA:

Prijava i rezervacija podrazumijeva uplatu u visini od 30% a ostatak do polaska na putovanje.

U cijenu uključeno:

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom (klima,tv video,)
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Rimu ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom ,
 • Smještaj u hotelu 3*-4*u Messini ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Palermu ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Syracusi ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Cataniji ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4*u Napulju ili okolici u ½ I 1/3 sobama n abazi jednog noćenja sa doručkom
 • Pratioc grupe
 • Troškovi organizacije i realizacije putovanja

U cijenu nije uključeno:

 • Putno zdravstveno osiguranje 20KM/osobi
 • Turistička taksa gradska taksa 6 € / noćenju po osobi (obavezna doplata u autobusu)
 • Doplata za 1/1 sobu 340,00KM
 • Pješački obilazak Rima sa lokalnim vodičem (obavezna doplata u autobusu)- 20 €
 • Obilazak Tivoli- villa D Este (ulaznica uključena u cijenu)- 25€
 • Obilazak Messina-15 €
 • Obilazak Palermo – 30€
 • Obilazak Monreale- 25€
 • Individualni troškovi
 • Obilazak Syracusa- 30€
 • Taormina- 20€
 • Catania- 30€
 • Pompeii- 25 €- (ulaznica uključena u cijenu)
 • Kraljevska palača Caserta- 20 € (ulaznica uključena u cijenu)

NAPOMENE U VEZI IZLETA:

Izleti nisu obavezni dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cijena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije prijevoza, vodiča, ulaznica, organizacije… Termini fakultativnih izleta su promjenjivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Fakultativni izleti su organizovani od strane lokalne agencije, ino-partnera Organizatora putovanja. Svu odgovornost prilikom izvodjenja fakultativnih izleta snosi ino-partner.

DOPLATA ZA 1/1 SOBU: 340,00 KM

POPUSTI:

 • djeca od 0 – 2 godine besplatno u pratnji dvije odrasle osobe (imaju sjedište u autobusu, nemaju ležaj u hotelu)
 • djeca od 2 – 12 godina popust 10% u pratnji dvije odrasle osobe (imaju sjedište u autobusu, imaju ležaj u hotelu)
 • djeca od 0-5 godina popust od 10% u pratnji jedne odrasle osobe (imaju sjedište u autobusu, imaju ležaju hotelu)
 • djeca od 6-12 godina nemaju popusta u pratnji jedne odrasle osobe.

POLASCI IZ DRUGIH MJESTA (mora se najaviti prilikom rezervacije aranžmana):

OSTALA MJESTA – postoji mogućnost usputnih ulazaka i izlazaka putnika na skoro svim benzinskim pumpama, restoranima i motelima uz put Tuzla- Orašje

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA:

 1. 30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% najkasnije 10 dana pre putovanja

NAPOMENE U VEZI SMJEŠTAJA:

U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00h (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se posljednjeg dana boravka do 09:00h. Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC. Smještaj iz ove ponude registriran je, pregledan i standardiziran od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smještaja dostupan je u agenciji ili na webstraniciwww.elletravel.ba

Opisi smještajnih  objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smještajnih  objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smještajnih  objekata. Uglavnom je zastupljena internacionalna kuhinji.

U pojedinim smještajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izgled pomoćnog ležaja zavise od mogućnosti smještajnih  objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom standardne veličine tako da je zbog pomoćnog ležaja, trećoj odrasloj osobi odobren popust u iznosu od 5 %.

Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smještajnog objekta

Neki od dopunskih sadržaja smještajnih  objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)

OPŠTE NAPOMENE:

Putnici su dužni da prilikom rezervacije aranžmana dostave ispravan broj mobilnog telefona

Provjeriti 3 dana prije putovanja tačno vrijeme i mjesto polaska

Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 2 do 3 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta

Svaki komad prtljaga mora biti obeležen Elle Traveltag sa upisanim podacima putnika (ime i prezime, broj telefona)

Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr.dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…)

Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost. Validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije

Organizator putovanja zadržava pravo promjene programa putovanja usljed nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)

Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja

Rok za prijavu uglavnom zavisi od popunjenosti. Preporuka je da se raspitate o aranžmanu minimum 4 – 8 nedelja unapred

Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelj

Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se borav

Svaka zemlja ima sopstvene propise kojima reguliše ulazak stranih državljana na svoju teritoriju. Propise o pasošu, vizama i zdravstvenim uvjerenjima širom svjeta možete da proverite na IATA Travel Centre sajtu: www.iatatravelcentre.com.

Svim putnicima savetujemo da se upoznaju sa propisima i uslovima za ulazak u zemlju u koju putuju na zvaničnim internet stranicama njihovih državnih organa ili na internet stranicama diplomatskih i konzularnih predstavništava zemlje. Putnici su dužni da pribave neopohodna putna dokumenta i vize za sebe i svoju djecu i da se pridržavaju svih propisa zemalja u koje putuju, iz kojih polaze ili kroz koje prolaze.

Preporuka je, da se putnici sa Bosanskim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Europske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smještaju …) na web-stranici Delegacije Europske unije u BiH https://www.eeas.europa.eu/bosnia-and-herzegovina/putovanja-i-studiranje_bs?s=219#15512 agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Europske unije

Zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštovanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne garantujemo mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije (TAX FREE).

Ukoliko putnik nije ugovorio putno zdravstveno osiguranje (PZO) posredstvom Elle travel Agencije, Elle   travel Agencija smatra da je putnik samostalno ugovorio PZO, te ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju   nepredvidjenih dogadjanja (zdravstvenih problema, nezgode, otkaza putovanja..). Za putnike koji ugovore putno zdravstveno osiguranje putem Agencije,  napominjemo da je Elle travel Agencija samo posrednik  pri ugovaranju PZO, te ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakav prigovor i/ili nepriznavanje prava od strane osiguravajućeg društva prema putniku na temelju njegovog zahjteva za isplatu po ugovorenom paketu putnog osiguranja i/ili pojedinačnih polica osiguranja

Putnikov otkaz ili promjena putovanja

Putnik ima pravo na otkaz putovanja samo na prijavnom mjestu gdje se prijavio. U slučaju da putnik otkaže ugovor o putovanju, Elle Travel ima pravo na povrat troškova zbog otkaza ugovora o putovanju. Visina povrata troškova ovisi o vremenskom roku u kojem je putnik otkazao putovanje. Ako je putnik otkazao ugovor o putovanju, dužan je Elle Travel platiti administrativne troškove u visini od 20,00 KM preko uputnice odnosno vouchera ili direktno u poslovnicama Elle Travel agencije. U slučaju da su u programu uvjeti povrata troškova zbog otkaza ugovora o putovanju drugačije određeni, vrijede uvjeti određeni u programu.
Visina povrata troškova otkaza aranžmana ovisi o vremenskom roku prije dana početka usluge u kojem je putnik otkazao ugovor o putovanju:

 • 45 do 30 dana prije dana početka usluge – 10% cijene aranžmana;
 • 29 do 22 dana prije dana početka usluge – 30% cijene aranžmana;
 • 21 do 15 dana prije dana početka usluge – 40% cijene aranžmana;
 • 14 do 8 dana prije dana početka usluge – 60% cijene aranžmana;
 • 7 dana, uključujući dan polaska odnosno dan početka usluge – 100% cijene aranžmana;
 • Nedolazak bez otkaza – 100% cijene aranžmana.

Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja

Organizator putovanja je Turistička agencija ELLE TRAVEL, licenca br. 64/2023, riješenje broj: 05/1-18-029409/23. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na bazi od minimum 45 prijavljenih putnika i usljed nedovoljnog broja putnika organizator putovanja ima pravo otkaza putovanja, prema opštim uslovima putovanja https://elletravel.ba/opsti-uslovi/ Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene pre početka putovanja usljed promjene u kursu razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.

View More

Itinerary

1. Dan (02.10, srijeda): SARAJEVO, ZENICA,DOBOJ, GRACANICA, LUKAVAC, TUZLA, BRČKO, ORAŠJE

Polazak autobusa iz Sarajeva u13:00h ispred Zemaljskog muzeja, u 14:00 sati iz Zenica (Zeka commerce,benzinska pumpa), 15:30 Doboj (Gasprom benzinska pumpa), 16:00 Gracanica (Trzni centar Etna),16:30 Lukavac (Bingo trzni centar), 17:00 Tuzla (hotel Tuzla), 17:15 Tuzla (Bingo city centar), 17:55 Srebrenik (pekara Magistrala), 18:40 Brcko (Benzinska pumpa Mesic com) te Orasje (benzinska pumpa Hifa) u 19:10. Ugodna noćna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju s redovitim pauzama svakih 2,5-3 sata.

2. Dan (03.10.24, četvrtak ) RIM
2.	Dan (03.10.24, četvrtak ) RIM

Dolazak u Rim u podnevnim satima. Smještaj u hotel I slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost organiziranja pješačke ture: Termini, trg Venecija, Trajanov forum, fontana di Trevi, Španski trg…. Po završetku pješačkog razgledanja slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3. Dan : (04.10.24, petak) RIM
3. Dan : (04.10.24, petak) RIM

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do Vatikana I posjet crkvi Bazilici Sv. Petra I glavnom Vatikanskom trgu (bez ulaznica u Vatikanski Muzej), i izlet do predivnog gradića Tivoli sa posjetom Villi d Este koju je na ostacima ville cara Hadrijana izgradio cardinal dEste kao svoj ljetnikovac gdje je preusmjerio tok vode I napravio velebne fontane, vodoskoke I jezera. Nakon obilaska, nastavak putovanja kroz Lazio, Campaniu, Basilicatu i Kalabriju.

4. Dan-(05.10.24, subota) MESSINA
4. Dan-(05.10.24, subota) MESSINA

Na Siciliju dolazimo kratkom panoramskom plovidom preko Mesinskog tjesnaca, uskog morskog prolaza koji ju dijeli od kopna. Ovo je idealan način za brzo i lako doći do Sicilije, a tijekom plovidbe ćete se taman imati vremena upoznati sa zastrašujućim grčkim mitom o Skili i Haribdi, po kojem je ovaj morski tjesnac poznat. Smjestaj u hotel u Messini I li okolici.Obilazak grada: Katedrala sa kasnogotičkim portalima, Astronomski sat, Neptunova fontana,Orionska fontana, Crkva Santa Maria Annuziata… Messina je treći najveći grad na Siciliji, poznat je kao vrata Sicilije I prvo mjesto koje putnici mogu vidjeti kada dolaze na Siciliju trajektom. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti I uživanje u poznatom talijanskom “dolce far niente”. Noćenje.

5. Dan: MESSINA-PALERMO (06.10.24, nedjelja)
5. Dan: MESSINA-PALERMO (06.10.24, nedjelja)

Doručak. Odlazak u PALERMO, glavni i najveći grad Sicilije. Palermo ima bogatu povijest, dugu skoro tri tisućljeća, kroz koju je bio sjecište raznih civilizacija; od Grka, Rima i Bizanta, do Arapa i Normana. Palermo je bio osvajan čak 15 puta kroz povijest, a sve te različite kulture su ga tijekom stoljeća oblikovale u živopisni grad izuzetno bogate arhitekture, kulture, umjetnosti i raznolike gastro ponude. Obilazak povijesnog gradskog središta: Duomo tj. Cattedrale di Palermo – najveća znamenitosti Palerma, Palazzo dei Normanni s Palatinskom kapelom, crkva San Cataldo iz 12.st., San Giovanni degli Eremiti, Quattro Canti – tradicionalni središnji gradski trg, Piazza Pretoria – jedan od simbola Palerma s čuvenom “Fontanom srama”, Teatro Massimo - najpoznatije kazalište južne Italije, Mercato di Ballarò – živopisna lokalna tržnica sa šarenim štandovima na kojima je moguće pronaći razne lokalne proizvode. Prijava u hotel.Slobodno poslijepodne u Palermu za vlastite sadržaje ili kraći izlet u MONREALE – poznati gradić izgrađen na obližnjem brdu gdje se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika ne samo Sicilije, već i cijele Italije – monumentalna Monreale KATEDRALA. Smatrana jednom od najbogatijih katedrala u Europi, s jednim od najljepših srednjovjekovnih mozaičkih prikaza Staroga zavjeta, napravljenog od preko dvije tone čistog zlata i površine zapanjujućih 6400 kvadratnih metara. Ovo remek-djelo normanske arhitekture neizostavna je znamenitost Sicilije koje je mnogima na listi želja za posjetiti tijekom života. Povratak u Palermo, slobodno vrijeme u gradskom središtu. Preporučujemo večeru u nekom od restorana koji poslužuju lokalne specijalitete poput Caponate – aromatično predjelo od povrća ili Pasta alla Norma – tjesteninu koja je reprezentativna za sicilijansku kuhinju i jelo koje mnogi žitelji otoka često i rado pripremaju. Povratak u hotel. Noćenje.

6. Dan PALERMO- RAGUSA-SYRACUSA (07.10, ponedjeljak)
6. Dan PALERMO- RAGUSA-SYRACUSA (07.10, ponedjeljak)

Doručak. Odjava iz hotela I polazak prema Ragusi. Ragusa je jedan od najfascinantnijih gradica Sicilije I njegovo ime je na listi zelja mnogobrojnih putnika. To je grad koji iznova iznenadjuje svojom ljepotom cak I one koji su ga već posjetili. Njegov barokni centar je upisan u listu UNESCO svjetske bastine kao primjer vrhunca procvata baroka u Europi. Obilazak grada: Piazza Duomo, Duomo di San Giovanni, Santa Maria alle Scale, Palazzoi delle Poste,Slobodno vrijeme za uživanje I nastavak prema Syrakusi. Prijava u hotel U Syrakusi ili okolici. Syracusa je naseljena tijekom brončanog doba, prije skoro 3000 godina, te je kasnije kao grčka kolonija svojom veličinom i moći parirala Ateni. Niti jedan grad Sicilije nije toliko obilježio povijest Mediterana kao ovaj, a čuveni Ciceron je čak rekao kako je Syracusa “najveći i najljepši grčki grad od svih”.
Rijetko koji grad stoga obiluje tolikim arheološkim bogatstvom kao ovaj. Istražite ORTIGIJU - pitoresknu povijesnu jezgru Syracuse smještenu na malom otočiću, koja obiluje različitim sadržajima, od konoba, preko trgovina, do barova i suvenirnica. Ortigija sadrži i velike atrakcije kao što su Apolonov hram, Arteuzin izvor i normanska katedrala Sv. Lucije koja je izgrađena na mjestu čuvenog Ateninog hrama. Slobodno vrijeme. Putnici koji žele mogu obići i poznati arheološki park NEAPOLIS – najposjećenije arheološko nalazište Sicilije. Noćenje.

7. Dan -(08.10.utorak). SYRACUSA-CATANIA, TAORMINA
7.	Dan -(08.10.utorak). SYRACUSA-CATANIA, TAORMINA

Doručak. Odjava iz hotela I polazak za Cataniu. CATANIA – drugi najveći grad na Siciliji, okružen nevjerojatnom prirodom, u podnožju čuvenog vulkana ETNA, visokog 3357 metara. Catania je poznata i kao “crni grad” zbog specifične boje fasada, pobojanih brojnim vulkanskim erupcijama koje su kroz povijest pogađale ovaj grad, koji se unatoč tome, svaki puta doslovce “uzdigao iz pepela” i postajao sve ljepši i ljepši.Obilazak gradskog središta i najvećih znamenitosti: Piazza Duomo s jednom od najljepših katedrala posvećena sicilijanskoj svetici Agati, antički ostatci teatra i amfiteatra stari preko 2000 godina, šetnja kroz Via Crociferi – jednu od najpitoresknijih ulica na cijeloj Siciliji, simbol bogatstva barkone arhitekture Catanie, Palazzo degli Elefanti tj. Palača slonova, Teatro Massimo Bellini, itd. Mogućnost odlaska na poludnevni izlet u Taorminu. Goethe je u 18. stoljeću u knjizi Putovanje Italijom uzdigao ljepotu ovog grada u nebesa. Nakon što je knjiga postala popularna u Europi, u 19. stoljeću mjesto proživljava pravi turistički boom! Taorminu su tada doslovno okupirali brojni pisci, slikari, glumci i drugi umjetnici, ali i bogati europski aristokrati, svi u potrazi za kulturnim uzdizanjem i širenjem vidika. Danas je Taormina jedno od najpoznatijih turističkih destinacija na Siciliji.Taormina sadrži vjerojatno najveću znamenitost cijele Sicilije, savršeno očuvan grčki teatar iz 3.st pr. Kr., spektakularno pozicioniran na vrhu brda s kojeg puca panoramski pogled na Siciliju, Jonsko more i vulkan Etnu. Obilazak teatra, te ostalih znamenitosti Taormine: rimskog odeona, gradskih vrata i crkava. Slobodno vrijeme u Taormini. Prošećite ovim prelijepom mjestom na litici 200 metara iznad mora, zastanite na jednom od brojnih vidikovaca, isprobajte poznata sicilijanska vina: Nero d'Avola ili Marsala, kušajte Arancine - pržene rižine okruglice s različitim punjenjima karakteristične za Siciliju, te ne propustite Cannoli – poznati sicilijanski desert od prhkog tijesta.Okupljanje grupe I smještaj u hotel u Cataniji ili okolici. Noćenje.

8. dan (09.10.24, srijeda )SICILIJA – NAPULJ
8.	 dan (09.10.24, srijeda )SICILIJA – NAPULJ

Doručak. Odjava iz hotela I polazak prema Pompei-ma. Grad Pompeja je bio potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79. g.n.e. Građevine su ostale skoro savršeno sačuvane, jer je grad bio zatrpan slojem pepela i vulkanske lave oko 1600 godina pre nego što je slučajno otkriven. Budući da je erupcija zatekla sve građane Pompeje (oko 20.000 stanovnika), do danas su nam ostale vidljive naznake kako se živelo pre skoro 2000 godina. Nakon obilaska polazak prema Napulju, najvećem gradu južne Italije i sjedišta regije Kampanije. Po dolasku panoramski obilazak Napulja: luka, srednjovijekovni zamak Nuovo,Castel dell Ovo, Palazzo Reale,basilika San Francesco di Paola, Pasaž Umberta I, trgovačka ulica Toledo…Smještaj u hotel u Napulju ili okolini. Noćenje.

9. Dan (10.10.24, četvrtak)NAPULJ-BIH
9.	Dan (10.10.24, četvrtak)NAPULJ-BIH

Doručak. Odjava iz hotela. Mogućnost izleta u kraljevsku palaču Caserta. Na 15-ak kilometara od Napulja nalazi se ogromna kraljevska palača Caserta čijeg se izgleda I vrtova ne bi posramio niti Versailles.Sagradjena je za vrijeme Napuljskog kraljevstva tj. kralja Karla III Napuljskog I bila je jedna od najvećih gradjevina Europe u 18.stoljeću. Palača sa svojih “skromnih” 1200 soba ujedinjuje kraljevske urede, stanove, kazalište, knjižnica, kapelica, pa čak I sveučilište. Sam park koji okružuje palaču, zajedno sa svojim ksulpturama I fontanama inspiriran je engleskim vrtovima I versajskim parkom, no mnogi tvrde da je čak ljepši I od njega. Posebna zanimljivost je da su mnogi filmovi snimani u ovoj palači, uključujući I Ratove zvijezda. Obilazak u trajanju cca 3 sata i polazak prema BIH. Vožnja kroz Italiju, Sloveniju I Hrvatsku. Dolazak u BIH u noćnim satima (kraj usluge)

Included/Excluded

 • Prijevoz modernim turističkim autobusom (klima,tv video,)
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Rimu ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom ,
 • Smještaj u hotelu 3*-4*u Messini ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Palermu ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Syracusi ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4* u Cataniji ili okolici u ½ I 1/3 sobama na bazi jednog noćenja sa doručkom
 • Smještaj u hotelu 3*-4*u Napulju ili okolici u ½ I 1/3 sobama n abazi jednog noćenja sa doručkom
 • Pratioc grupe
 • Troškovi organizacije i realizacije putovanja
 • Putno zdravstveno osiguranje 20KM/osobi za osobe mladje od 59,99 godina, i 40KM za osobe starije od 59,99 godina
 • Turistička taksa gradska taksa 6 € / noćenju po osobi (obavezna doplata u autobusu)
 • Doplata za 1/1 sobu u visini 40% na cijenu aranžmana
 • Pješački obilazak Rima sa lokalnim vodičem (obavezna doplata u autobusu)- 20 €
 • Obilazak Tivoli- villa D Este (ulaznica uključena u cijenu)- 25€
 • Obilazak Messina-15 €
 • Obilazak Palermo - 30€
 • Obilazak Monreale- 25€
 • Individualni troškovi
 • Obilazak Syracusa- 30€
 • Taormina- 20€
 • Catania- 30€
 • Pompeii- 25 €- (ulaznica uključena u cijenu)
 • Kraljevska palača Caserta- 20 € (ulaznica uključena u cijenu)

Tour's Location

from 885.00 BAM

Organized by

elletrav

Member Since 2023

Information Contact

Email

info@elletravel.ba

Phone

+387 35 258 099

You might also like