2,299.00 BAM
Velika Mezopotamija

Velika Mezopotamija A9-05

2,299.00 BAM

Tour Itinerary

1.DAN 25.10.2024. (petak) SARAJEVO – ISTANBUL – DIYARBAKIR

Okupljanje na Sarajevskom aerodromu u 07:00h, te prijava na let TK1022 za Istanbul u 09:05h, aviokompanijom Turkish Airlines. Dolazak na Istanbulski aerodrom u nastavak putovanja letom TK2606 u 17:15h, za grad Diyarbakir koji je smješten u jugoistočnoj Anadoliji.
Zbog svog geografskog položaja tokom historije Diyarbakir je bio domaćin mnogim civilizacijama. Tragovi mnogobrojnih civilizacija i dalje se mogu zapaziti po ulicama grada, sokacima, u crkvama, mostovima. Prošlost nije iščezla iz ovoga grada već je postala svakodnevni dio njegovog okruženja.... Hetiti, Asirci, Perzijanci, Rimljani, Bizantijci, Abbasi, Seldžuci, Osmanlije....Diyarbakir je grad koji je bio domovina za 33 različite civilizacije. Usljed činjenice da predstavlja kapiju Azije ka Mezopatamiji, Diyarbakir je tokom historije uvijek bio bitan trgovinski centar i most koji povezuje kulture. Kako se nalazio na Putu svile, najljepši hanovi i mostovi su izgrađeni upravo ovdje. Ulu džamija, Tvrđava Diyarbakir i Bašta Hevsel su najvrjednije historijske i kulturne građevine na ovom području.

2.DAN 26.10. (subota) DIYARBAKIR

Doručak. Obilazak drugog dijela grada i tvrđave Diyarbakir do 12:00h.
Tvrđava Diyarbakir u sebi sadrži tragove svih civilizacija koje su prošle kroz ovaj grad. Tvrđava je oblikovana skladno vremenu i njegovim kulturnim potrebama a stara je oko 7000 godina. Na kapijama zidova koji se protežu u dužini od 5,5 km, na natpisima, kaligrafskim ukrasima mogu se primjetiti tragovi svih civilizacija. Zidovi, izgrađeni u dva reda, imaju 4 glavne kapije i nakon Kineskog zida ovo su najduži zidovi na svijetu. Bašta Hevsel je prostor koji je smješten između Zidova Diyarbakira i rijeke Tigris. Na hiljade godina se koristi i kao poljoprivredno dobro. Ovo je možda i najstariji hambar žitarica u Mezopotamiji. Panorama regije predstavlja pravi vizuelni doživljaj za posjetioce. Veličanstveni zidovi i bašte su smješteni u prirodnoj regiji i kao takvi su uvršteni na 14. teritorijalno tursko nasljeđe, da bi 2015.g bili uvršteni i na UNESCO-vu listu svjetskog nasljeđa.
Obići ćemo i ostale najvrijednije građevine Diyarbakira. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. (suvenirnice, tržni centri, gradska tržnica, shopping…). Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN 27.10. (nedjelja) DIYARBAKIR – DARA – MARDIN

Doručak, odjava iz hotela i slobodno vrijeme do polaska prema Dari i Mardinu. Nakon kraće vožnje, popodnevne sate posvetit ćemo jednoj od najfascinantnijih lokacija Jugoistočne Turske: Antičkom gradu Dara. Ovaj grad će nam otkriti tajne povezanosti Istoka i Zapada, na izmaku Antike i početka Srednjeg vijeka. Osnovan početkom 6. stoljeća u Gornjoj Mezopotamiji, na strateški pogodnoj lokaciji koja se nalazila na istorijskom Putu svile, Dara (Anastaziopolis) brzo postaje jedan od najprosperitetnijih gradova regije, kojeg danas zovu „Efes Mezopotamije“. Impozantni tragovi grada, prekrivaju teritoriju od 9 km2. Obići ćemo gradske zidine i grobnice i kuće uklesane u liticama. Potom idemo do cisterne u Dari, jedno od čuda antičkog svijeta, gdje ćemo istodobno vidjeti i ostatke antičke agore te mostova i kanala. U poslijepodnevnim satima nastavljamo prema Mardinu gdje se smještamo u hotel. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti.

4.DAN 28.10. MARDIN – MİDYAT – MOR GABRİEL – MARDIN

Doručak i obilazak grada i okolnih atrakcija. Grad Mardin nalazi se u jugoistočnoj Turskoj. Sagrađen je u arapskom stilu na jednoj strani brda gdje su kuće složene stepenasto, a s njihovih se krovova pruža pogled na nepregledne ravnice nekadašnje Mezopotamije, tj. na doline dviju za civilizaciju značajnih rijeka Eufrata i Tigrisa.














Tragovi prvih naselja u regiji sežu sve do neolitika. Asirci, Perzijanci, Rimljani, Bizantinci, Arapi, Seldžuci, Mongoli, Memluci, te dinastije Karakoyunlu, Artuklu (Artukidi), Akkoyunlu, Safevidi pa potom Osmanlije - svi su ti narodi, države i carstva ostavili svoj trag na Mardinu. Grad je na UNESCO listi svjetske baštine. U njemu većinu stanovništva čine Arapi, Kurdi, Sirijci i Turci te se govori više jezika: turski, arapski i kurdski.
Prolazeći uskim uličicama ovoga grada, pokraj krovova kuća koji služe kao terase i vrtovi, vidjet ćemo brojne minarete, džamije, crkvice i samostane, te zanimljive prolaze ispod kuća. Grad je svoj sadašnji izgled najviše poprimio za vrijeme dinastije Artukid, koja je vladala od 12. do 15. stoljeća.
Danas ćemo posjetiti tvrđavu koja dominira gradom, medresu Zindžirije, Ulu džamiju iz 12. vijeka i gradsku tržnicu prepunu nakita, začina, rukotvorina i raznih organskih proizvoda. Prilika za shopping koja se ne propušta! Preporučujemo da kupite srebro najfinije izrade, ručno rađene sapune i/ili maslinovo ulje. Zatim odlazimo do Midyata grada-muzeja sličnog Mardinu, od kojeg je udaljen cca sat i 30 minuta vožnje. Midyat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, sirijskim crkvama sa visokim zvonicima nalik na tanke minarete, liči na pravi srednjovjekovni grad. U Midyatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Nakon kraće pauze nastavljamo vožnju prema manastiru Mor Gabriel (manastir Sv. Gabrijela), najstarijem postojećem i jednom od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. stoljeća. Nakon obilaska vraćamo se u Mardin. Noćenje.

5.DAN, 29.10. MARDIN – DEYRÜL ZAFARAN – GÖBEKLI TEPE – ŠANLIURFA

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i odlazimo u obilazak obližnjeg manastira Deyrul Zafaran (Manastir šafrana), jednog od najznačajnijih pravoslavnih manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz 5. stoljeća. Sazidan 493. godine na mjestu gdje se prethodno nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca (Sin) ili bogu Sunca (Shamash), a koji su antički Rimljani po osvajanju sjeverne Mezopotamije pretvorili u tvrđavu. Padom Rima, u 5. vijeku postaje manastir. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). Otkriće Göbekli Tepea, mjesta koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske kulturne baštine, dovelo je u pitanje dosadašnja saznanja o prahistorijskim vremenima. Kada je 1994. godine Nijemac Klaus Schmidt u Turskoj otkrio ovo drevno svetište, barem dvostruko starije od bilo čega sličnog na svijetu, čak 7.000 godina starije od Stonehengea ili 5.500 od prvih gradova u Mezopotamiji, svi su bili u šoku. Kompleksne isklesane obredne stijene sa slikama životinja potječu iz 9000. godine p.n.e., dakle iz vremena prije nego što su ljudi počeli obrađivati zemlju. Nastavak prema Şanliurfi. Dolazak u Şanliurfu, prijava u hotel. Noćenje.

DAN, 30.10. ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURF

Doručak. Polazak u razgled drevnog grada Harrana koji je spomenut u Starom zavjetu. Za Harran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća osigurava hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako izvana ove kuće izgledaju male, iznutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele mnogobrojne porodice. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Harran je danas poznatiji po neobičnim kućama u obliku košnica nego kao mjesto gdje je poslanik Ibrahim a.s. (kršć. Abraham) proveo nekoliko godina svoga života. Nekada je bio poznat kao Helenopolis koji su 1260.g. spalili i uništili mongolski osvajači. Među arheološkim nalazima nalaze se najstariji islamski univerzitet i gradske zidine iz 8. vijeka. Nakon obilaska slijedi povratak u Šanliurfu. Gdje Idemo u razgled grada koji svojim ulicama, kućama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom poslanika“ jer su u njemu prema predajama živjeli božiji poslanici poput Ibrahima (Abraham), Jakuba (Jakov), Ejuba (Job) i Ilijasa. Posjetit ćemo arheološki muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj se pretpostavlja da je rođen poslanik Ibrahim a.s. te jezero Balikli Gol, mjesto gdje ga je kralj Nimrud bacio u vatru gdje je predviđena pauza od 3h za slobodno razgledanje svetišta i bazara. Prije povratka u hotel posjetit ćemo turbe božijeg poslanika Ejuba (Joba), Ejubovu džamiju i izvor života. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti a preporučujemo Vam šetnju do trga i centra grada. Noćenje.

7.DAN, 31.10. ŠANLIURFA – NEMRUT – ADIYAMAN

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Adiyamanu. Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gdje je 1977.g. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk” koja je vrlo važna za razvoj poljoprivrede ove regije s obzirom da osigurava značajne količine vode, ribe i električne energije. Nastavak putovanja prema mjestu Adiyaman kao polaznu tačku za posjet Nemrutu. Panoramski obilazak Adiyamana, smještaj u hotel i slobodno vrijeme do polaska za Nemrut.
Na Nemrut se polazi kombi busevima oko 16h preko mjesta Kahta gdje ćemo obići izuzetno očuvani, lučni kameni most rimskog cara Septimija Severa. Most (tur. Cendere Köprüsü) je sagradio rimski general stacioniran u Samsatu (antička Samostata) i posvetio ga tadašnjem rimskom caru Septimiju Severu, carevoj drugoj ženi – carici Juliji Domini (djevojci porijeklom iz Sirije – nedaleko od ovih krajeva), i njihovoj dvojici sinova Karakali i Geti. Nakon obilaska mosta, nastavak vožnje do polazne tačke za uspon na Nemrut.

8.DAN, 01.11. ADIYAMAN – HALFETI – GAZIANTEP

Nakon doručka odjavljujemo se iz hotela i polazimo prema Gaziantepu. Vozimo se uzduž nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada samo Halfeti, nalazilo se na obronku brda, a nakon izgradnje brane Biredžik, mjesto je potopljeno, a 15km dalje, izgrađen je novi grad. Od tada služi i kao scenografija popularnih turskih serija. Plovićemo po predivnom jezeru, a za vrijeme plovidbe vidjećemo brojne polupotopljene kuće, drveće, džamije, kulturne spomenike. Na jednom od vrhova vidjeti ćemo i ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savaşan Köyü sa čuvenim u polupotopljenim minaretom Batik džamije. Nedaleko od Halfetija na vapnenačkoj stijeni kraj rijeke Eufrat gnijezi se endemska vrsta ptice, bliskoistočni ćelavi ražanj – vrsta ibisa koja je pred izumiranjem.
Fakultativno: Ručak na Eufratu sa specijalitetima ovog kraja. Nastavljamo do Zeugma – muzeja mozaika, najveći je to muzej ove vrste u svijetu. Istoimeni antički grad, smješten uz Eufrat, bio je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva. Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se davne 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. U antičkom su dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana. Nastavak putovanja prema Gaziantepu, smještaj u hotel. Noćenje.

9.DAN, 02.11. GAZIANTEP – grad  gastronomije!

Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi pričati o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep (kako ga lokalno stanovništvo kratko naziva) stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu turska prijestonica baklava, potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta trgovina “baklavdžinica” (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve opstaju. Pored baklave, Lahmadžun (ukusna pizza sa začinjenim mesom i začinskim biljem), İçli Köfte (vrsta ćufteta koje se priprema s tijestom od narezane pšenice i mesa, a potom prži) i Salep dondurma (turski “tučeni sladoled koji se razvlači kao žvaka i čija je baza sušeni korijen salepa, lukovice divlje orhideje) tri su poznate delicije ovoga kraja. Gaziantep je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu. Prefiks Gazi (herojski) dobio je 20-ih godina prošlog vijeka kako bi se obilježila slavna bliska prošlost – odolijevanje pokušaju francuske okupacije ovog grada, nakon završetka Prvog svjetskog rata. Danas je to milionski grad, 6. najveći u Turskoj. Grad se sastoji od dva urbana okruga: Şahinbey i Şehitkamil. U starom dijelu Gaziantepa, na vrhu brda nalazi se tvrđava – Kale koju su podigli Rimljani, a obnovili Vizantijci (car Justinijan, 6. vijek). Unutar zidina postoji mali historijsko-vojni muzej posvećen lokalnom stanovništvu koje je grad branilo od osvajačkih pohoda francuske vojske 1920. godine. Niže tvrđave, niz Kanber Sokak proteže se kvart sa starim zanatima, bakalnicama i djelimično pokrivenim bazarom – “Bakırcılar çarşısı”, koji se sastoji od kompleksa bazara u kojima se ljudi bave raznim zanatima. U blizini se nalazi i jedna od nekadašnjih mnogobrojnih crkvi – Kendirli Kilisesi, francuska crkva čije je podizanje pomogao Napoleon III, 1860. godine. Najpoznatija trgovina baklave u gradu je Imam Cagdaş. Ne propustite probati čuvenu fistik baklavu koja se priprema od čuvenoh antepskog pistacija. Panoramski obilazak Gaziantepa, te tvrđave i muzeja unutar tvrđave. Dan je predviđen za shopping i odmor, razgledanje bazara i ostalih vlastitih aktivnosti. Noćenje.

10.DAN, 03.11.GAZIANTEP – ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let TK 2223 za Istanbul u 15.00h. Po dolasku u Istanbul u 16:55h slijedi presjedanje na let TK 1023 za Sarajevo u 18.50h i dolazak u Sarajevo u 19.40h. Kraj putovanja. (Sve satnice su pisane po lokalnom vremenu).

Inquiry

You might also like