746.00 BAM
Istanbul

Istanbul Avio Aranžman 09.11.24-16.11.24

746.00 BAM

Tour Itinerary

1 dan 09.11.2024 - subota

Dan 1: Tuzla – Istanbul
Okupljanje putnika na Međunarodnom aerodromu Tuzla minimum 2 sata prije leta, gdje ćemo obaviti sve formalnosti vezane za check-in i pasošku kontrolu. Nakon završetka pasoške kontrole, slijedi ukrcavanje na let prema Istanbulu. Let je direktan i vodi nas prema jednom od najdinamičnijih gradova svijeta – Istanbulu.
Po dolasku na aerodrom Sabiha Gökçen, organiziran je transfer do hotela. Nakon prijave u hotel i kraćeg odmora, krećemo u fascinantnu šetnju kroz povijesni centar grada, otkrivajući njegove najznačajnije znamenitosti.
Prvo ćemo obići Hipodrom, nekadašnje središte društvenog života Bizanta, gdje su se održavale konjičke utrke, parade i politički skupovi. Ovdje ćete vidjeti i brojne spomenike, uključujući egipatski obelisk i Zmijski stub.
Slijedi obilazak Plave džamije (Sultan Ahmed džamije), jedne od najprepoznatljivijih ikona Istanbula, poznate po svojoj veličanstvenoj arhitekturi i predivnim plavim pločicama koje krase njenu unutrašnjost. Ova impozantna građevina, sa svojih šest minareta, ne samo da je simbol islamske umjetnosti i povijesti, već i mjesto koje inspirira posjetitelje svojom duhovnom snagom.
Dok istražujete njene raskošne prostore, osjetit ćete mir i divljenje prema detaljima koji govore o vještini majstora koji su je gradili. Ne zaboravite ponijeti marame za pokrivanje ramena i glave, jer je to znak poštovanja prema ovom svetom mjestu. Pripremite se za nezaboravno iskustvo koje će obogatiti vaše putovanje kroz Istanbul!
Nastavljamo našu šetnju pored Aje Sofije, koja je stoljećima bila najvažnija crkva Bizantskog Carstva, zatim džamija u osmanskom periodu, a danas muzej i svjetska kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a. Njena kupola i raskošne unutrašnje dekoracije ostavit će vas bez daha.
Zatim ćemo se prošetati uz Topkapi palaču (obilazak vanjskih zidina), koja je bila rezidencija sultana Osmanlijskog Carstva i simbol moći te carstva. Iako ovaj put nećemo ulaziti u kompleks, pogled izvana pruža veličanstven uvid u veličinu i ljepotu ovog historijskog blaga.
Nakon razgledanja glavnih znamenitosti, imat ćete slobodno vrijeme za odmor, uživanje u turskoj kafi ili večeri u nekom od lokalnih restorana. Nakon opuštajuće pauze, laganom šetnjom vraćamo se u hotel. Noćenje.

2 dan 10.11.2024 – nedelja

Dan 2: Istanbul – Čamlidži – Ortakoy
Dobro jutro želi vam Elle Travel agencija! Nakon buđenja i opuštajućeg odmora, krećemo na ukusan doručak kako bismo se pripremili za još jedan uzbudljiv dan u Istanbulu. Današnji plan vodi nas prema nekim od najljepših i najpoznatijih lokacija grada, uz puno prilika za druženje i uživanje.
Nakon doručka, započinjemo s posjetom Čamlidži – predivnom vidikovcu na azijskoj strani Istanbula i Džamija Çamlıca (Çamlıca Camii). Ovdje ćete imati priliku uživati u spektakularnom pogledu na cijeli grad, Bosfor, pa čak i na Marmarsko more. Čamlidža je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, mirnim vrtovima i novoj monumentalnoj džamiji koja dominira okolicom. Ova džamija, najveća u Turskoj, oduzima dah svojom arhitekturom i pruža poseban doživljaj mira.
Nakon toga, vozimo se prema šarmantnoj četvrti Ortaköy, smještenoj neposredno uz obalu Bosfora, poznatoj po jedinstvenoj atmosferi, kaldrmisanim ulicama i ikonama poput Ortaköy džamije. Ovdje možete uživati u prelijepom pogledu na Bosforski most koji spaja dva kontinenta, a svakako ćemo imati vremena da se počastimo tradicionalnim turskim zalogajem – kumpirom, po kojem je Ortaköy nadaleko poznat!
Po završetku našeg zajedničkog obilaska, vraćamo se u hotel. Slijedi slobodno vrijeme za individualno istraživanje grada, a preporučujemo da posjetite legendarni Kapalı Çarşı (Velika pijaca) – jedan od najvećih i najstarijih natkrivenih bazara na svijetu. Sa svojih preko 4000 radnji, ovo je savršeno mjesto za istraživanje turskih rukotvorina, nakita, tepiha i suvenira. Prepustite se čarima pregovaranja i otkrijte pravi duh orijentalne trgovine.
Nakon dana prepunog doživljaja, vraćamo se u hotel na noćenje i odmor. Uživajte u slobodnim aktivnostima ili se opustite uz večernju šetnju kroz živopisne ulice Istanbula. Ovaj dan je savršena prilika da se svi još bolje upoznamo, razmijenimo dojmove i uživamo u zajedničkim trenucima.

3 dan 11.11.2024 - ponedeljak

Dan 3: Istanbul – Taksim I Galata kula
Nakon doručka, pripremamo se za još jedan nezaboravan dan u Istanbulu! Danas ćemo istražiti moderniji dio grada, bogat historijom i jedinstvenim šarmom, gdje se tradicija susreće sa savremenim životom. Pridružite nam se na ovom putovanju kroz živopisne ulice koje dišu energijom Istanbula!
Prvo nas vodi korak u srce grada – Taksim trg, jedno od najpoznatijih mjesta u Istanbulu i prava metropola u malom. Trg je epicentar društvenih događanja, okružen brojnim restoranima, kafićima i trgovinama. Prošetat ćemo čuvenom Istiklal ulicom, punom života, koja nudi nebrojene mogućnosti za šoping, uživanje u turskim delicijama i otkrivanje skrivenih kutaka grada.
Nakon šetnje, krećemo prema impresivnoj Galata Kuli, jednoj od najstarijih i najprepoznatljivijih građevina u Istanbulu. Ova srednjovjekovna kula pruža panoramski pogled na cijeli grad – Bosfor, Zlatni rog, pa sve do azijske obale. Penjanje na vrh kule prava je avantura, a pogled s visine ostavlja vas bez daha! Dok se divimo prizoru, osjetit ćete čaroliju prošlih vremena, kao da stojimo na spoju stoljeća i kultura.
Nakon obilaska, vraćamo se u hotel. Imat ćete slobodno vrijeme za individualne aktivnosti, istraživanje ili jednostavno uživanje u turskoj kafi u jednom od lokalnih kafića. Ovaj dan završavamo laganom šetnjom kroz ulice Istanbula, upijajući atmosferu grada prije noćenja.

4 dan 12.11.2024 - utorak

Dan 4: Istanbul –shopping
Doručak. Danas je dan rezerviran za šoping – jer kako bismo mogli odoljeti svim predivnim radnjama koje Istanbul nudi? Upoznat ćemo vas s jednim od najluksuznijih šoping centara u gradu. Ovo mjesto je pravi raj za ljubitelje šopinga, gdje ćete pronaći svjetski poznate brendove koji će zadovoljiti svaki ukus i stil. Ostavljamo vam pola dana za ovu avanturu, jer jednostavno manje ne bi bilo dovoljno da istražite sve što ovaj šoping centar nudi. Neka šoping iznenađenja ostanu tajna – ali vjerujte, uživat ćete u svakom trenutku. Polazimo u posjetu Kiz Kulesi ili Djevojačke kule, neka vam scena koju gledate iz Turskih serija postane stvarnost. Vraćamo se u hotel kako biste imali slobodno vrijeme za opuštanje ili dodatne aktivnosti. Ovaj dan pruža idealan balans između zabave i istraživanja, omogućujući vam da maksimalno uživate u Istanbulu!

5 dan 13.11.2024 – srijeda

Dan 5: Istanbul – Dnevno Krstarenje Bosforom – Eyüp Sultan i Pierre Loti – Noćno Krstarenje Bosforom uz Večeru i Zabavu
Nakon doručka, pripremamo se za poseban doživljaj – dan prepun magije Istanbula uz krstarenje Bosforom, koje će nam pružiti priliku da grad doživimo iz potpuno drugačije perspektive.
Početak dana započinjemo dnevnim krstarenjem Bosforom, gdje ćemo uživati u pogledu na veličanstvene palače, tvrđave, mostove i šarene obale koje povezuju dva kontinenta – Evropu i Aziju. U slučaju da se prijavi manje od 15 putnika, koristit ćemo javni gradski prevoz, uključujući tramvaje i brodove.Tokom plovidbe, prolazit ćemo pored nekih od najvažnijih znamenitosti Istanbula, poput palače Dolmabahçe, Rumelihisarı tvrđave i osmanskih vila uz obalu. Plovidba je savršena prilika da se opustimo i prepustimo čarobnim prizorima grada na spoju dvaju svjetova.
Nakon krstarenja, posjećujemo četvrt Eyüp, jedno od najvažnijih vjerskih mjesta u Istanbulu. Obići ćemo Eyüp Sultan džamiju, koja je svetilište mnogih hodočasnika, smješteno pored grobnice svetog Eyüp Ensarija. Ova mirna i duhovna lokacija nudi poseban uvid u bogatu islamsku historiju.
Nakon toga, žičarom se penjemo do Pierre Loti vidikovca, mjesta koje pruža predivan pogled na Zlatni rog. Uživamo u turskom čaju ili kafi u autentičnom kafiću, okruženi šarmantnom atmosferom i romantičnim pogledima na Istanbul.
Večer donosi poseban doživljaj! Pridružite nam se na noćnom krstarenju Bosforom – spektakularno dvosatno putovanje koje uključuje tradicionalnu tursku večeru i nezaboravnu zabavu. Tokom plovidbe, uživat ćete u nastupima trbušnih plesačica i izvedbama tradicionalnih turskih plesova, što stvara poseban ugođaj. Zvuci turske muzike i svjetla grada koja obasjavaju Bosfor doprinijet će nezaboravnom iskustvu. Ovo je prilika da osjetite pravi duh Istanbula dok plovite tjesnacem između Evrope i Azije, uz hranu, muziku i ples.
Po završetku krstarenja, vraćamo se u hotel na noćenje, puni dojmova i uspomena koje će trajati cijeli život.

6 dan 14.11.2024 - četvrtak

Dan 6: Istanbul – Posjeta Cisternama i Egipatski bazar
Za naš posljednji dan u Istanbulu, predlažemo jednu od najfascinantnijih atrakcija koju ovaj grad nudi – Bazilika Cisterne (Yerebatan Sarnıcı). Ako još niste, sada je pravo vrijeme da otkrijete zašto posjetioci iz cijelog svijeta žele vidjeti ovaj magični podzemni svijet! Ova drevna cisterne, izgrađena u 6. stoljeću, bila je dio bizantijskog sistema vodoopskrbe, a danas je prepoznatljiva po svojim ogromnim kolonadama, misterioznoj atmosferi i kipovima Meduzine glave koji intrigiraju posjetioce. Idealno mjesto za završetak vašeg putovanja uz dozu mistike i historije! Spice Bazaar (Mısır Çarşısı): Ako volite egzotične mirise i ukuse, nezaobilazna je posjeta Egipatskom bazaru. Prepun šarenih začina, sušenog voća i slatkiša poput lokuma, ovaj bazar pruža jedinstveno iskustvo. Uživajte.

7 dan 15.11.2024 - petak

Dan 7: Istanbul – Slobodan dan za istraživanje i uživanje u Gradu
Posljednji dan u Istanbulu pruža vam potpunu slobodu! Nakon doručka, dan je posvećen vama – uživajte u istraživanju ovog nevjerojatnog grada na svoj način, vlastitim tempom. Bez planova, bez ograničenja – samo vi i čarobni Istanbul!
Ovaj grad, gdje se Evropa susreće s Azijom, otvara vam beskonačne mogućnosti. Možda ćete poželjeti još jednom prošetati Istiklal ulicom, uživati u šopingu ili zaviriti u skrivene kutke Kapali čaršije, dok tražite autentične suvenire. Ako ste ljubitelj historije, možda ćete se vratiti znamenitostima kao što su Plava džamija i Aja Sofija, gdje svaki kamen priča priču o slavnoj prošlosti.
Za one željne odmora, preporučujemo uživanje u turskoj kafi ili čaju u jednom od kafića sa predivnim pogledom na Bosfor, dok gledate kako brodovi tiho prolaze. Možda je pravi trenutak i za posjet jednom od mnogih turskih hamama, gdje možete doživjeti autentično iskustvo opuštanja i revitalizacije tijela i duha.
Ne zaboravite istražiti i manje poznate dijelove grada, poput boemskih četvrti Karaköy ili Balat, poznatih po šarenim kućama, umjetničkim galerijama i malim autentičnim restoranima. Ove četvrti otkrivaju drugačiju stranu Istanbula – onu koja živi u ritmu umjetnosti, kreativnosti i boemskog duha.
Dan završava s osmijehom i osjećajem ispunjenosti. Uzbudljiv i predivan Istanbul ostat će vam u srcu, a slobodno vrijeme omogućilo vam je da ga upoznate na način koji vam najviše odgovara. Napravite posljednje korake kroz grad, uživajte u zadnjim pogledima, jer uskoro je vrijeme za povratak.

8 dan 16.11.2024 - subota

Dan 8: Istanbul – Tuzla
Naš posljednji dan u Istanbulu je pred nama. Nakon ranog doručka (lunch paket), odmah se pripremamo za transfer do aerodroma Sabiha Gökçen. Naš let prema Tuzli je planiran za 05:00 , a dolazak na Aerodrom Tuzla očekujemo oko 08:40 ujutro.
Ovim danom zatvaramo jedno predivno poglavlje, no vrata su uvijek otvorena za nove avanture. Zahvaljujemo vam na povjerenju i što ste nam omogućili da zajedno s vama doživimo čaroliju Istanbula.

Tour Highlights

  • PROMO CIJENA: 746,00 KM za uplate do 17.10.24
  • REDOVNA CIJENA (za uplate nakon 17.10.24): 851,00 KM
  • VAŽNE NAPOMENE:
  • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti 50% iznosa (nepovratni dio avio karte), dok se preostali iznos plaća 15 dana prije putovanja. Preporučujemo klijentima da razmotre mogućnost osiguranja od otkaza putovanja. Svi fakultativni izleti i posjete se odvijaju na dobrovoljnoj osnovi i plaćaju se našem predstavniku putovanja u inostranstvu. Elle Travel agencija ne može izdati fiskalni račun niti bilo koju vrstu potvrde za ove usluge. Moguće su promjene u redoslijedu fakultativnih izleta i posjeta u skladu s vremenskim i drugim uvjetima, što ne utječe na kvalitet programa. Kalkulacija je izvršena na bazi od 25 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika, povećanja cijene goriva ili drugih kalkulativnih elemenata, zadržavamo pravo na povećanje cijene aranžmana ili otkazivanje putovanja. Uz ovaj program putovanja važe Opšti uvjeti o organizaciji putovanja Elle Travel agencije. Izleti nisu sastavni dio programa putovanja i bit će realizirani samo u slučaju dovoljnog broja prijavljenih putnika (minimalno 25). U slučaju da ne postoji dovoljan broj zainteresiranih, agencija zadržava pravo na neizvršavanje izleta, korekciju cijene ili organizaciju fakultativnih izleta u suradnji s lokalnim turističkim operaterima, uz vođenje na engleskom ili bosanskom jeziku. Obilasci se mogu kombinirati uz korekciju cijene (nadoplata ili povrat). Turistička agencija ima obavezu odmah prijaviti broj prijavljenih putnika za fakultativne izlete lokalnom turističkom operateru, stoga nije moguće odustati od već uplaćenog izleta.
  • Cijena je garantirana samo uz uplatu kompletnog iznosa; u suprotnom, garantiran je samo iznos akontacije, dok je ostatak podložan promjeni.
  • Napomena za vizni režim: Program važi isključivo za putnike s novim biometrijskim pasošima. Validnost pasoša mora biti minimalno 90 dana po izlasku iz zemalja Europske unije i 150 dana po izlasku iz Turske. Organizator putovanja nije ovlašten i ne procjenjuje valjanost putnih i drugih isprava. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU. U slučaju nedobijanja ili nerealizacije putovanja radi nevaljanosti dokumenata, smatra se da putnik odustaje od aranžmana i podliježe troškovima otkaza prema opštim uvjetima putovanja agencije Elle Travel.
  • Napomene:
  • • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 sati, a napuštaju se posljednjeg dana boravka do 09:00 sati. Vrijeme doručka je od 7 do 10 sati.
  • • Svaki hotel ima restoran. Svaka soba ima tuš/WC, a neki od dodatnih sadržaja smještajnih objekata dostupni su uz doplatu. Moguće su promjene u dostupnosti određenih sadržaja jer isključivo ovise o smještajnim objektima (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj itd.).
  • • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja obilazaka, terminima polazaka itd.). Sva vremena u programima putovanja su data prema lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi. Izleti nisu obavezni dio programa i ovise o broju prijavljenih putnika (minimum za realizaciju izleta je 25). Cijena se sastoji od troškova rezervacije, prijevoza, vodiča, ulaznica, organizacije i podložna je promjenama.
  • • Termini izleta su promjenljivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima. Organizator putovanja zadržava pravo promjene programa uslijed nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužve na granicama, gužve u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenih za obilazak).
  • • Napominjemo da je putovanje grupno i sve je podređeno tom aspektu.
  • • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
  • • Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uvjetima putovanja organizatora.
  • • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
  • • Dodatni prtljag moguće je dokupiti uz prethodni dogovor sa uposlenicima agencije.
  • Putnici koji posjeduju inostrane putne isprave dužni su se sami informirati kod nadležnog konzulata o uvjetima koji vrijede za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) te sami blagovremeno i uredno ispuniti sve propisane uslove za putovanje. Putnici koji nemaju putne isprave ili nemaju validne pasoše na dan putovanja neće moći ući u Tursku i za njih vrijede otkazni uslovi.

You might also like