Turska

VELIKA TURSKA TURA

16.05.2024-26.05.2024

A3-17

11 dana- 9 noćenja

PLAĆANJE NA RATE DO POLASKA

First minute cijena(za uplate do 20.12.23): 1580KM

Redovna cijena: 1680 KM

Želite li uroniti u povijest i kuluru, mozda želite uživati u nevjerojatnim prirodnim ljepotama i nezaboravnim okusima hrane, sve i više od toga pružit će Vam ovo putovanje Turskom. Otkrijte posebne bisere Turske sa nama, dozvolite da se ovo putovanje duboko ureže u Vaša srca. Turska, zemlja toliko posebna, toliko različita, toliko puna svega, vilinskog krajolika, podzemnih gradova, fantstične hrane, nasmijanih ljudi….. Turska je više od Istanbula, ona je uzbudljiva, posebna….Odvažite se izaći ispred svojih vrata, odvažite se stvarno živjeti,svijet je čaroban, istražite ga sa nama

 1. Dan (16.05.2024, cetvrtak) Sarajevo- Tuzla –Polazak iz Sarajeva, Zemaljski muzej u 08:30, Živinice, Motorex 11:10, Tuzla BCC 11:40, Hotel Tuzla 12:00. Vožnja kroz Srbiju i Bugarsku uz usputne pauze prema potrebi grupe.
 2. Dan (17.05.24 petak) Cannakale
  Ulazak na teritoriju Republike Turske u jutarnjim satima. Nastavak putovanja prema Canakkale, te dolazak u podnevnim satima. Smještaj u hotel. Obilazak grada: Zrcalna čarsija (trgovačka ulica izgradjena 1890 gdje možete kupiti jeftine suvenire) povijesni toranja sa satom, trojanski konj napravljen za potrebe filma Troja I poklonjen Canakkaleu…. Slobodno vrijeme za uživanje u turskim delicijama, povratak u hotel.  Noćenje.
 3. dan (18.05.24 subota) Cannakale- Izmir Doručak, odjava iz hotela I nastavak putovanja prema drevnom gradu Troja, UNESCO-vom zaštićenom svjetskom baštinom , mjesto snažnog emotivnog naboja za poznavaoce Ilijade I ljubitelje povijesti koje predstavlja neiscrpno blago I otkriva nam dio po dio nikada do kraja ispričane priče. Priča o Trojanskom ratu došla je do nas preko Homerovih epova Ilijada i Odiseja, i kao ni jedan drugi događaj utjecao je na stvaranje mitova o nepobjedivim junacima, velikoj ljubavi, osveti, pohlepi- od antičkih vremena do danas. Arheološko nalazište Troja predstavlja višeslojni lokalitetkoga čine IX gradova, najstarije naselje potiče iz bronzanog doba, zatim grčki grad, helenistička troja i rimski grad. Prema dostupnim podacima Troja VI a još bliže Troja VII odgovaraju vremenu Trojanskog rata (1300-1100 god.pre.n.e). Nastavak putovanja prema Izmiru. Dolazak u Izmir u poslijepodnevnim satima. Nakon Istanbula I Ankare, Izmir je treći po veličini grad u Turskoj, a važi za jedan od najljepših. Izmir je nalik princezi sa najljepšim šeširom, rekao je Viktor Igo,. Iako prvi podaci o gradu datiraju iz starog vijeka, kada su prema Herodotu, Izmir osnovale Amazonke, grad je doživio procvat za vrijeme helenizma. Visoko iznad grada I dalje ponosno stoji tvrdjava Kadifekale koju je sagradio Aleksandar Makedonski u 4 vijeku prije nove ere, kada je na ovom mjestu osnovao grad po imenu Smirna. Izmir se moze pohvaliti mnogim fascinantnim lokalitetima kulturne I arheološke baštine sa više od 3000 godina urbane povijesti. Obilazak grada: Agora od Smirne (Izmir Agora, jedna od rijetkih agora na svijetu koja je izgradjena unutar današnjeg velikog grada, sa bazilikama, mramornim stupovima, lukovima, drevnim grafitima koji pružaju uvid u to kako je nekada izgledao višeslojni rimski bazaar, mogu se vidjeti I drevni vodeni kanali ispod lukova koje su izgradili Rimljani, a još uvijek su u funkciji,Kemerlati Market ,stara čaršija koja datira iz 17.st I proteže se od drevne Agore do trga Konak, najomiljenije mjesto za kupnju svega I svačega po povoljnim cijenama. Na bazaru se nalazi I Hisar Cami, najveća gradska džamija koja očarava svojim prekrasnim zlatnim I plavim motivima, trg Konak (koji je projektirao Gustave Eiffel) u njemu se nalaze neke od najpoznatijih atrakcija: gradska vijećnica,  džamija Konak Yali, Toranj sa satom Konak. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.
 1. dan(19.05.24 nedjelja): Izmir- Efes –Pamukkale Doručak. Nakon doručka polazak prema gradu Efes, najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Turskoj i jednom od najpoznatijih drevnih gradova na cijelom svijetu. Obilazak Efesa: Artemidin hram (izgradjen oko 550 godine prije nove ere i u to vrijeme je bio najveći na svijetu, čak je bio proglašen i jednim od sedam svjetskih čuda starog vijeka, od bijelog mramora sa preko 100 ogromnih stubova, iako se danas vide samo ostaci, još uvijek se može zamisliti otmjenost i veličanstvenost hrama koji je u svoje vrijeme ostavljao posjetioce bez daha, Celzusova biblioteka ( podignuta izmedju 117. 125 g, a vrata i prozori su se otvarali prema istoku prema uputama rimskog arhitekte Vitruva koji je smatrao da jutarnje svjetlo može sušiti knjige i sačuvati ih od plijesni), Marijina crkva, kršćanska bazilika najvjerojatnije podignuta u prvoj polovini  petog stoljeća na ruševinama starije rimske gradjevine, Veliki amfiteatar ( arheolozi tvrde da je za izgradnju ovog veličanstvenog amfiteatra, jednog od najvećih u antičkom svijetu bilo potrebno 60 godina), podignut je za helenističko  doba u 4 stoljeću prije nove ere, ali su ga kasnije dogradili Rimljani kada je njegov kapacitet dostigao broj od 25 000 posjetitelja). Ulica Kuretes (glavna ulica starog Efesa, duž koje se redaju rezidencije rimskih bogataša sa očuvanim mozaicima i zidnim freskama, javna kupatila, statue, te Trajanova česma,Hadrijanov hram jedna od najimpresivnijih gradjevina drevnog  Efesa, kuća Djevice Marije ( kuću u kojoj je, tako se smatra, živjela Djevica Marija nakon Raspeća Kristova, odnosno njezinim skrivenim domom gdje je ona živjela nakon što je pobjegla iz Jeruzalema od Židova, posebna atrakcija je izvor pitke vode za koji se vjeruje da ima iscjeliteljske moći, te gdje ljudi ostavljaju zavjetne darove u spomen jer su nakon ispijanja vode sa tog izvora postali izliječeni). Nakon obilaska Efesa, krećemo za Pamukkale, sedrene terase sa ljekovitom vodom koje su dio svjetske baštine UNESCO-a, neopisive ljepote i ljekovitog učinka koje su čak i stari Rimljani koristili kao toplice. Smještaj u hotel. Obilazak Pamukkale-a. Slobodno vrijeme. Noćenje.
 2. Dan (20.05.2024 ponedjeljak): Pamukkale– Kapadokija Doručak. Nakon doručka, odjava iz hotela i obilazak Hierapolisa, antičkog grada iz drugog stoljeća pr.n.e. i prvog odmarališta u povijesti, jedan od najfascinantnijih drevnih gradova sa jednim od najvećih i najbolje očuvanih kazališta u Turskoj sa kapacitetom od 15 000 gledalaca,fascinantim ostacima hramova,crkvi i nekropolisa, ali ono što je posebno zanimljivo da su prilikom istraživanja hrama areheolozi, kako tvrde, našli vrata pakla tj. Vrata iza kojih se nalaze stepenice koje vode u špilju prepunu otrova. Polazak za Kapadokiju. U večernjim satima smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
 3. Dan: (21.05.2024 utorak) Kapadokija
  Mogućnost fakultativnog leta balonom- U ranim jutarnjim satima, prije izlaska sunca, odlazak do mjesta polijetanja balona. Let zavisi od vremenskih uvjeta i vjetra. Svi putnici koji budu željeli samo da vide veličanstvene prizore, moći će da prate sa vidikovca njihov let, dok je za sve ostale fakultativno organizovan nezaboravan let balonom. Ovu uspomenu ćete, bez pretjerivanja, pamtiti i prepričavati čitavog života. Povratak u hotel. Doručak. Nastavak obilaska. Fakultativno razgledanje oblasti Kapadokije sa lokalnim vodičem: Tvrđava Učisar (podsjeća na tvrdjave gradjene ljudskom rukom, a zapravo je kamena kreacija prirode, smještena na visokom vidikovcu iznad Kapadokije sa predivnim pogledom), Goreme open air muzeja, dolina Zelve…Fakultativno: Organizovan odlazak na tursko veče sa bogatim muzičkim programom i konzumacijom pića i salata. Povratak u hotel. Noćenje.
 4. Dan (22.05.24 srijeda) Kapadokija- Eskisehir   Doručak. Odjava iz hotela.Polazak za Eskisehir. Po dolasku obilazak grada čija je jezgra Odunpazari sa tradicionalnim turskim kućama i ulicama zaštićeno kulturno dobro UNESO-a, Aleaddin i kompleks Kursunlu džamija (nekadašnji derviški centar u kojem se nalazi hanikah-mjesto prebivališta derviša, semahane-mjesto odvijanja rituala vrtećih derviša, imaret, karavansaraj, osmanlijska osnovna škola), Atlihan bazar (osnovan oko 1850 godine za trgovce i putnike, te je nudio usluge kao sto je briga za konje, 2006 je obnovljen u svojoj originalnoj formi), Sazova park sa  32 minijature turskih i svjetskih znamenitosti izradjenih u skali 1/25, Masal Satosu ili dvorac iz bajke (dvorac sastavljen od sedam velikih i cak 19 manjih imitacija poznatih turskih gradjevina – Kula Galata, Djevojačka kula, Topkapi, Ulu kula, Zvono kula, Burgulu kula, Yivli kule, da bi bile dijelom ovog diznilendskog prizora, a otvoren je 2014 pod sloganom „Sve za djecu“ . Prijava u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.
 5. Dan: (23.05.24 cetvrtak ) Eskisehir- Frigijska dolina Yazilikaya Doručak. Mogućnost fakultativnog  odlaska u Frigijsku dolinu- grad kralja Mide, sveti grad, nekadašnja religijska predstolnica Frigijaca. Grad je uklesan u stijene vulkanskog porijekla i nalazi se na Yazilikaya platou okružen sa četiri tvrdjave takodjer smještene u stijenama,  nema nikakve sumnje da se radi o svetom mjestu, budući da na gdje god da se okrenete vidite oltare, svete odaje… Ovo je kolosalni religijski i kulturni spomenik, nakon propasti carstva, nije napušten, već su u izdubljenim i za život prilagodjenim stijenama nastavili živjeti Grci i Rimljani. Najznačajniji spomenik je Midin spomenik koji podsjeća na zid u stijeni, na spomeniku su tri epitafa pisana sa lijeva na desno, ali, iako su čitljivi, značenje je ostalo nepoznato, spomenik mala Yazilikaya, jedini okrenut prema zapadu, a iako nedovršen, niša ispred spomenika ukazuje da je korišten za vjerske obrede, Sokolova tvrdjava- nazvana tako jer je smještena u stijeni koja podsjeća na glavu sokola , Gerdekaja grobnica (grobnica uklesana u stijenu). Povratak u Eskisehir. Slobodno vrijeme. Noćenje.
 6. Dan: (24.05.24 petak) EskisehirBursa -Istanbul  Doručak, odjava iz hotela i nastavak   putovanja prema Bursi.Dolazak u Bursu- prvu prijestolnicu Osmanskog carstva, i obilazak grada: Ulu džamija (jedna od najljepših džamija u Turskoj sagradjena 1399g, te je više nalik seldjučkoj  nego osmanskoj arhitekturi, ima 20 kupola),Tophane (mjesto sa veličanstvenim pogledom na grad,Saltanskom kapijom,Osmangazi i Orhangazi mezarima, satnim tornjem Tophane), Koza-han(tržni centar izgradjen u Osmansko doba sa dva kata u velikom dvorištu, u trgovinama se uglavnom prodaju svileni proizvodi, a jedno je od rijetkih mjesta sa starim platoima u svojoj bašti), džamija Mehmeda I (zelena džamija- zaštićena svjetska baština UNESCO-a). Obilazak u trajanju od cca 4 h,te nastavak vožnje prema Istanbulu. Dolazak u Istanbul u kasno poslijepodnevnim satima. Prijava u hotel. Slobodno vrijeme. Mogućnost fakultativnog obilaska grada.Noćenje.
 7. Dan:(25.05.24 subota) Istanbul Doručak.Okupljanje grupe i obilazak grada:Topkapi   dvorac,nakon razgledavanja ovog raskošnog dvorca, nastavljamo program obilaska kvarta       Sultanahmet, koji uključuje posjet Kapali čaršiji, Hipodromu, Plavoj džamiji i Aja Sofiji, drevnoj    cisterni, Čamlidža. Nakon obilaska, imat ćete slobodnog vremena za osobne aktivnosti prije povratka u hotel. Povratak u hotel. Noćenje.
 8. Dan: (26.05.24 nedjelja) Istanbul- Tuzla : Doručak,odjava iz hotela i polazak za BIH. Vožnja preko Bugarske, Srbije do BIH sa povremenim pauzama. Dolazak na odredište u noćnim satima.

U cijenu uključeno:

U cijenu nije uključeno:

VAŽNO:

Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU. U slučaju ne dobijanja ili ne realizacije putovanja radi nevaljanosti dokumenata smatra se da putnik odustaje od putovanja.Cijena je garantirana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantiran je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promjeni.

NAPOMENA ZA VIZNI REŽIM: Program važi isključivo za putnike sa novim biometrijskim pasošima.

VALIDNOST PASOŠA MORA BITI MINIMALNO 90 DANA PO IZLASKU IZ ZEMALJA EUROPSKE UNIJE I 180 DANA PO IZLASKU IZ TURSKE. Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.

VAŽNO:Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU. U slučaju nedobijanja ili nerealizacije putovanja radi nevaljanosti dokumenata smatra se da putnik odustaje od aranžmana i podliježe troškovima otkaza prema opštim uslovima putovanja agencije ELLE TRAVEL.

Napomene:

Program je rađen na bazi minimum 25 prijavljenih putnika.
Uslijed nedovoljnog broja putnika rok za otkaz putovanja je 7 dana prije početka putovanja.