Transilvanija

MAGIČNA TRANSILVANIJA

(6 dana/3 noćenja)

29.02.2024-05.03.2024

CIJENA: 470,00KM

Mogućnost plaćanja na rate do polaska

Šifra A3-18

Transilvanija… toliko misteriozna, nestvarna, pomalo jeziva, ali prelijepa… Karpatski šumoviti brežuljci, pun mjesec, izmaglica, neki čudni zvuci… Transilvanija je jedan od europskih dragulja, čiji jedinstveni gotički dvorci i srednjovjekovni utvrđeni gradovi ostavljaju dubok utisak na posjetioca, pogotovo kada su obavijeni maglom i kada se iz okolne karpatske šume čuje zavijanje vukova. Upoznajte ovaj predivni dio Rumunije prepun dvoraca i legendi.

Program putovanja:
1. Dan (četvrtak, 29.02.2024 ) Tuzla- Rumunija
 Polazak iz Tuzle u 19:45 Bingo city centar, 20:00 hotel Tuzla, Tuzla. Putovanje preko Srbije i dalje preko Temišvara ka Transilvaniji… Noćna vožnja uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja  carinskih formalnosti.
2. Dan (petak,01.03.2024) Biertan – Sighisoara-Brasov – Sinaia   Prijepodnevno putovanje preko idiličnih predjela Transilvanije uz priču o „zemlji tamo negdje iza šuma“… Putovanje  do sela Biertan. Biertan je jedno od prekrasnih malih sela u Transilvaniji koje je od 1993. na popisu UNESCO-ve svjetske baštine, a privlači mnoge turiste zbog prekrasne, utvrđene crkve u njegovom centru. Crkva u Biertanu poznata je i kao jedan od najintrigantnijih zatvora, koji nije bio namijenjen lopovima ili pljačkašima, već muževima i ženama koji su poželjeli razvod. Lokalni svećenik bi supružnike zatvorio u malu sobu s jednim krevetom, stolom, stolicom, žlicom, kruhom i vodom, bez noža, a morali su sve dijeliti dok nisu odustali od razvoda. Čini se da je metoda bila vrlo učinkovita više od 300 godina, jer je u Biertanu zabilježen samo jedan razvod.

Slijedi posjeta Sigišoari, rodnom gradu Vlada Tepeša Drakula… Upoznavanje sa bajkovitim gradom koji je još uvek utvrđen u svojim zidinama sa prelijepim kulama… Šetnja do glavnog trga i razgledanje Drakuline rodne kuće i Sat tornja, najvoljenijeg simbola Sigišoare. Slobodno vreme cca 3 h.Odlazak u Brašov, jedan od najljepših gradova Transilvanije koji je smješten podno planine Tampa. Kraći obilazak istorijskog jezgra uz razgledane Glavnog trga, Gradske kuće i Crne crkve – najpoznatijeg znamenja Brašova. Boravak u Brašovu ukupno oko 3 sata. Nastavak putovanja do poznatog turističkog centra u Karpatima Sinaja. Smještaj u hotel kasno poslijepodne. Noćenje.
3. Dan (subota, 02.03.2024) Sinaia- Bran  – dvorac  Peleš
Doručak. Nakon doručka mogućnost odlaska na fakultativni izlet sa obilaskom dvoraca Transilvanije. Posjet zamku Bran poznatijeg pod imenom Drakulin dvorac, najveću atrakciju Rumunije koju godišnje posjeti više od pola milijuna turista. Sagradjen u 14 stoljeću za obranu od otomanske invazije, dvorac je služio I kako granična kontrolna točka izmedju Transilvanije I Vlaške.Ovo spektakularno zdanje I jedno od najdramatičnijih mjesta na svijetu dobilo je svoj legendarni status kada je Bram Stoker napisao svoj slavni roman Drakula, za koga je kao uzor uzeo grofa Vlada Drakulu, vladara Vlaške I jednog od najlegendarnijih ratnika u borbama sa Osmanlijama. Postoje mnoge legende o Drakulinom dvorcu, a jedna od najpoznatijih je legenda o strigojima, bićima koja preko dana vode normalan život, a tijekom noći njihove duše napuštaju tijela, posjećuju selo I muče ljude u snu.  Slobodno vrijeme u selu smještenom ispod zamka (suveniri, osveženje…). Povratak u Sinaju i posjeta manastiru Sinaja iz 17. Vijeka, kojeg je osnovao princ MIhajlo Kantakuzino po povratku sa hodočašća na planinu Sinaj u Egiptu. Prvobitni plan je bio da manastir prima samo 12 monaha, kako bi se imitiralo dvanaest apostola, ali je vremenom broj monaha rastao .Odlazak do predivnog  dvorca Peleš (mogućnost ulaska u dvorac uz kupnju ulaznica)jednog od najljepših dvoraca u Rumuniji, gradjen je u neo-renesansnom stilu, a zvanično je otvoren 1883 g. Sagradjen je od drveta, kamena, cigle I mramora, a u njemu se nalazi više od 160 soba. Dvorac je okružen parkovima I vrtovima  u čijem se središtu nalazi Fontana od firentinskog mramora, a takodjer ima i sedam terasa koje su bogato ukrašene raznim kipovima, bunarima od kamena I ukrasnim mramornim vazama. Iako je prvobitno bio zamišljen kao ljetna rezidencija, dvorac je jedno vrijeme bio I službeni kraljevski dvor, te je tako ostao sve dok se posljednji kralj Rumunije, Mihajl Rumunjski, pod pritiskom komunista koji su preuzeli vlast, nije odrekao svoje titule. Dvorac Peleš je bio jedan od najmodernijih dvoraca u Europi, jedan od prvih koji je bio u potpunosti opskrbljen električnom energijom, te je čak imao I lift I pokretni stakleni krov, a bio je I prvi dvorac sa sustavom centralnog grijanja. Obilazak dvorca Pelišor, koji je dio kompleksa dvorca Peleš. Povratak u hotel. Odmor. Noćenje.

  1. Dan (nedjelja,03.03. 2024) Sinaia – manastir Snagov -Sinaia

Doručak, mogućnost fakultativnog izleta u dvorac Julije Hasdeu- prema legendi, Julija je bila čudo od djeteta koje je sa dvije godine znala čitati, govorila je francuski, njemački I engleski kada je imala osam godina, a diplomirala filozofiju sa 16 godina.Mjesec dana prije svog 19.og rodjendana umrla je od tuberkuloze. Otac, koji se nije mogao pomiriti sa njezinom smrću pokusavao je naći nacine da kontaktira svoju preminulu kcerku. Okrenuo se spirtualizmu, te postoje dokazi o najmanje 100 seansi kojima je prisustvovao kako bi stupio u kontakt sa njom. Takodjer je sagradio I oltar na groblju Bellu u Bukureštu koji izgleda vise kao hram nego oltar, ali sve to nije bilo dovoljno, nastavio je odlaziti na seanse, te je nakon šest mjeseci navodno ostvario kontakt sa njom, te mu je ona, prema njegovom ubjedjenju, davala instrukcije kako I gdje sagraditi dvorac. Gradnja dvorca je zapocela 1893 godine, te je iscrpla svo vrijeme I bogatstvo Julijinog oca, a konačno je završen 1896. Postoji legenda da su, za vrijeme drugog svjetskog rata, Njemačke okupacijske sile pokušale opljačkati dvorac, ali ih je u tome omela neka misteriozna sila. Danas je Julijin dvorac neka vrsta oltara Juliji sa njezinim osobnim stvarima, te transkriptima svih seansi kojima je njezin otac prisustvovao, takodjer dvorac opisuju kao jezivo mjesto sa sobama koje su posebno dizajnirane za spiritualne seanse I u kojima postoje stolice predvidjene za duhove.  Postoje glasine da, iako Julija nikada nije živjela u tom dvorcu, ga redovno posjećuje I da se nekada noću u dvorcu čuje kako Julija svira klavir. Bilo to točno ili ne, činjenica je da Muzej/dvorac ima velikih poteškoća sa pronalaženjem noćnih čuvara za Muzej.  Obilazak u trajanju cca 2h.  Okupljanje grupe I polazak za Snagov manastir gdje se navodno nalazi I grob Vlada Tepeša, poznatijeg kao grof Drakula. Postoje mnoge legende vezane za grofa Drakulu, a jedna od njih je da su njegovo obezglavljeno tijelo pronašli monasi u šumama u okolini Bukurešta, te ga donijeli u manastir Snagov kako bi ga sahranili, budući da su on I njegov otac donirali novac crkvi. Ali Snagov je bio I mjesto kažnjavanja, postoji  mala ćelija u koju bi vladar  pozvao svoju žrtvu da kleči ispred ikone Djevice Marije, nakon čega bi se pod njim otvorila vrata I osoba bi propala u jamu ispunjenu kolcima.   Povratak u hotel. Noćenje.

  1. Dan (ponedjeljak,04.03. 2024) Sinaia- Sibiu -Hunedoara Doručak. Odjava iz hotela i polazak u 9.30 ka Sibinju (SIBIU). Dolazak u Sibinj europske prijestolnice kulture za 2007 godinu i kraći obilazak grada uz razgledanje ostataka utvrđenja sa kulama, glavnog trga, palate Brukental,most laži za koji legenda kaže da će svaki lažljivac koji se usudi zakoračiti na most na licu mjesta umrijeti.Magazin Forbes je ovako opisao Sibiu: “Ako tražite destinaciju koja može ponuditi kulturu i gastronomiju na razini Bruggea ili Pariza, biti instagramabilna kao Prag ili Santorini, a romantična kao Rim ili Venecija, ne tražite dalje od Sibiua…

Planirano zadržavanje u Sibiu je oko 3 sata. Nastavak putovanja do Hunedoare. Fakultativna posjeta zamku Janoša Hunjadija . Zamak predstavlja bajkovito zdanje podignuto u 14. vijeku sa 50 prostorija (dvorana savjeta, dvorana vitezova, dvorska kapela,…). Nastavak putovanja preko Temišvara i Srbije. Noćna vožnja…
6. Dan (utorak, 05.03.2024)  Hunedoara -Tuzla  Dolazak u BIH u prijepodnevnim satima. Kraj putovanja.

Uključeno u cijenu:

Nije uključeno u cijenu

Cijena je garantirana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantiran je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promjeni.

 Napomene:

ZA OVO PUTOVANJE VRIJEDE OPĆI UVJETI ELLE TRAVEL AGENCIJE
– u smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 14:00 sati, a napuštaju se posljednjeg dana boravka do 09:00 sati.

– neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise od smještajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj…)
– dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja ovisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…). Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi
– fakultativni izleti nisu obavezni dio programa, ovise od broja prijavljenih putnika, minimum za realizaciju izleta je 30 putnika. Cijena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prijevoza, vodiča, ulaznica, organizacije, i podložna je promjenama…Termini fakultativnih izleta su promjenljivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti
– organizator putovanja zadržava pravo promjene programa putovanja uslijed nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
– potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i osiguranja, kao i Općim uvjetima putovanja organizatora putovanja
– maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja
– putnici koji poseduju inostrane putne isprave dužni su se sami informirati kod nadležnog konzulata o uvjetima koji vrijede za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) te  sami blagovremeno i uredno obezbijediti potrebne isprave.

Program je rađen na bazi minimum 30 prijavljenih putnika.
Uslijed nedovoljnog broja putnika rok za otkaz putovanja je 5 dana prije početka putovanja.