Trakošćan

Dvor Trakošćan je kulturno dobro, zaštićena je povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca,   građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika.

Trakošćan je nastao krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini.

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi (arx Thacorum) koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori, da je ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

Varaždin je poznat kao hrvatska prijestolnica baroka. Takav doživljaj Varaždina samo je djelomično ispravan jer gotička kula Starog grada, gotički fragmenti na Crkvi sv. Nikole, renesansni lukovi galerije Starog grada, renesansni lukovi Palače Mrazović i Drašković, rokoko Palača Patačić, mnoštvo klasicističkih zgrada, mnogo secesije i moderne “pretvaraju” Varaždin u grad skladnog prožimanja svih stilova, ali nedvojbeno na srednjovjekovnim temeljima. Prevladavajući barok posljedica je požara u drugoj polovici XVIII. stoljeća kada je na zgarištima povijesnog Varaždina zagrađen suvremeni i za tadašnje pojmove moderan grad u stilu kasnog baroka.

  1. dan  (01.03.2024, petak) Tuzla

Polazak u 05:00 iz Tuzle- hotel Tuzla. Vožnja autobusom turističke klase, sa usputnim pauzama po potrebi grupe.

  1. dan  (02.03.2024, subota) Tuzla

Dolazak u Trakošćan u prijepodnevnim satima. Mogućnost obilaska unutrašnjosti dvorca uz stručno vodstvo (cijena po osobi 7 €, plativo u Agenciji). Nakon obilaska dvorca predvidjeno slobodno vrijeme za šetnju okolicom (jezero,park-šuma…). Okupljanje grupe u poslijepodnevnim satima I polazak za Varaždin.Dolazak u Varaždin je predviđen u večernjim satima, smještaj u hotel I slobodno vrijeme, noćenje.

  1. dan  (03.03.2024, nedjelja) Varaždin-Tuzla

 Doručak,check-out iz hotela, nakon čega slijedi obilazak Varaždina  (Gradska vijećnica, Kula sa lančanim mostom, Lisakova kula, HNK…), ostaje slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. U 15:00 slijedi okupljanje grupe i polazak u pravcu Tuzle. Dolazak u na odredište u noćnim satima.