Temišvar

JEDNODNEVNI IZLET U TEMIŠVAR

Šifra A1-05

Polazak:07.06.24/ 08.06.24

PROMO CIJENA: 80 KM

Temišvar je grad duge istorije, prelijepe arhitekture, bogate kulturne scene, divnih parkova i dinamičnog noćnog provoda. U svojoj 800 godina dugoj istoriji, Temišvar je mijenjao svoju istorijsku ulogu i bio pod upravama različitih imperija. Staro gradsko jezgro sa tri glavna trga (Trg ujedinjenja,Trg Slobode i Trg Pobjede) dočaravaju dio burnih istorijskih promjena koje su se dogadjale u ovom gradu. Zbog velikog interesovanja turista, većina građevina na centralnim trgovima je označena info tablama koje ukratko opisuju njihovu istoriju.Temišvar je prvi grad u Europi koji je imao tramvaje koje vuku konji i prvi grad poslije New York-a u svijetu koji je imao električno ulično osvjetljenje. U gradu postoji veliki broj muzeja, galerija, pozorišta i opera, koji daju posebnost kulturnoj sceni grada.Zahvaljujući umjerenoj klimi koja vlada u Temišvaru, grad predstavlja odlično mjesto za panoramsko razgledanje laganim šetnjama i uživanje u mnogobrojnim parkovima. U centru grada se nalazi i veliki broj barova, kafića i restorana u kojima se možete osvežiti tokom dana.Temišvar je među turistima poznat i kao šoping destinacija, prvenstveno zbog jednog od najvećih šoping molova u Rumuniji – Julius Mol (Iulius Mall Timisoara). Julius Mol ima preko 300 prodavnica najrazličitijih proizvoda. U ovom tržnom centru možete naći knjižare, prodavnice poklona, dječijih igračaka, kozmetike i parfema, odjeće i obuće, uređaja za domaćinstvo, nakita, akcesoara, satova, veša, sportske odjeće i obuće, elektronike, kompjutera, mobilnih telefona…U okviru Julius Mola postoji i veliki hipermarket Auchan u kome se prodaje roba široke potrošnje. Generalno, u tržnom centru se nalazi veliki broj prodavnica brendirane robe, ali se mogu naći i one koje prodaju nešto jeftinije proizvode. Neke od prodavnica u Julius Molu su: Adidas, Nike, New Yorker,C&A, H&M, Bata, Desigual, Accessorize, Guess, Hello Kitty, Betty Ice, Lacoste, Big Dog, Bohemia, Orange, Pandora, Salvatore Amato, Sephora, Leonardo,Stradivarius, Terranova,Tom Tailor, Lee Cooper, Zara. Posebno je dobro što se Julius Mol nalazi na samo 15 minuta pješačenja od centra Temišvara, pa se razgledanje centralnih trgova i šoping u ovom tržnom centru mogu lako objediniti u jednom danu.

Polazak je planiran 07.06.2024 u 23:00 Lukavac, tržni centar Bingo,23:35 Tuzla, Bingo city centar,  23:50 ispred hotela Tuzla, Tuzla, Bijeljina,01:50 benzinska pumpa Neškovic. Vožnja preko Bijeljine, Novog Sada do Temišvara. Temišvar je najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji i poznat je kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije. Grad se naziva i „Mali Beč“, jer je grad veoma dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča. Proglašen je za grad kulture 2016.godine. Tri prelijepo uređena gradska trga i šetnja pored reke Begej ili boravak u nekom od obližnjih čuvenih parkova (Gradski park, park ruža, dečiji park, botanička bašta…) će svakako upotpuniti Vaš jednodnevni boravak u ovom gradu. 😊  Dolazak u Temišvar planiran u jutarnjim satima. Slijedi razgledanje gradauz licenciranog turističkog vodiča (staro gradsko jezgro Trg pobjede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra, Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije, kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine), reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine, Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica, kip Djevice Marije i bista Decebala, posljednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii) na kojem su stub kuge, rimokatolička katedrala, Barokna palata  i Saborna crkva. Slobodno vrijeme za uživanje u šetnji Temišvarom cca 3 h.te okupljanje grupe i dolazak u tržni centar Iulius Mall. Slobodno vrijeme za shopping u više od 300 prodavnica shopping centra. Polazak autobusa za BIH planiran je u 18:00h. Dolazak u BIH planiran u kasnim večernjim/noćnim satima.

U cijenu uključeno:

U cijenu nije uključeno:

Krajnji rok za obavještenje o otkazu putovanja je 24 sata prije planiranog polaska.

Napomena: Ovaj putni aranžman podložan je općim pravilima Elle Travel agencije, pri čemu organizator zadržava pravo otkaza putovanja prema “Općim uvjetima putovanja” (dostupno u agenciji i na web stranici https://elletravel.ba/opsti-uslovi/ ).Molimo putnike da imaju na umu da je putno zdravstveno osiguranje obavezno te da je odgovornost za njegovo posjedovanje na samim putnicima. Svi sudionici putovanja su obvezni posjedovati važeću polisu putničkog zdravstvenog osiguranja. Važno je naglasiti da su ova pravila u skladu s politikom I standardima Elle Travel agencije, te se očekuje poštivanje istih od strane svih putnika kako bi se osigurala sigurnost I kvaliteta putovanja.

I ne zaboravite, Vaš život predstavlja nevjerojatnu knjigu čekajući na svoje stranice da budu ispisane. Pažljivo ih ispunite ljepotom putovanja. Dopustite sebi da otkrijete nove horizonte, istražite nepoznato, I osjetite čari različitih mjesta. Vaša životna knjiga zaslužuje biti ukrašena predivnim iskustvima putovanja koje će obogatiti svako poglavlje Vašeg života.😊

NAPOMENE:

VAŽNO: Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU. U slučaju nerealizacije putovanja radi nevaljanosti dokumenata smatra se da putnik odustaje od aranžmana i podliježe troškovima otkaza prema opštim uslovima putovanja agencije ELLE TRAVEL. Predviđen raspored privremenog zaustavljanja: Zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3 do 4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji uslijed objektivnih okolnosti, kao i da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji nekih od lokaliteta, ili tržnih centara, prodavnica, restorana,muzeja,… ne rade.

Cijena je garantirana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantiran je samo iznos akontacije, a ostatak je podložan promjeni,

U slucaju promjene cijena na tržistu (povećanje cijene hotela, goriva, putarina), kao I u slučaju manjeg broja prijavljenih,  ELLE TRAVEL zadržava pravo promjene cijene aranžmana. – dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja ovisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka…). Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi – fakultativni izleti nisu obavezni dio programa, ovise od broja prijavljenih putnika, minimum za realizaciju izleta je 30 putnika. U slucaju manjeg broja prijavljenih putnika, ELLE TRAVEL će ponuditi održavanje fakultativnog izleta po izmijenjenoj cijeni.

Cijena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prijevoza, vodiča, ulaznica, organizacije, i podložna je promjenama…Termini fakultativnih izleta su promjenljivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti
– organizator putovanja zadržava pravo promjene programa putovanja uslijed nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
– potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i osiguranja, kao i Općim uvjetima putovanja organizatora putovanja
– maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja
– putnici koji poseduju inostrane putne isprave dužni su se sami informirati kod nadležnog konzulata o uvjetima koji vrijede za odredišnu ili tranzitnu zemlju (vizni, carinski, zdravstveni i dr.) te  sami blagovremeno i uredno obezbijediti potrebne isprave.
NAPOMENA: Organizator izleta zadržava pravo izmjene termina i uslova izvođenja fakultativnih izleta i pojedinih stavki iz programa uslijed objektivnih okolnosti. U slučaju promjena cijena: goriva, putarina, parkinga, tunela, trajekta, vinjeta – putna taksa u odnosu na dan izlaska programa – cijena je podložna promjeni.


PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI 40 PUTNIKA
UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TA ELLE TRAVEL