Borovec

ZIMOVANJE- BUGARSKA- BOROVEC

A6-02

Polazak: 19.01.24-27.01.24

9 dana, 7 polupansiona u hotelu 3*, cijena 800 KM

7 noćenja sa doručkom u hotelu 5*, cijena 1200KM

7 polupansiona u hotelu 5*, cijena 1500KM

Zimovanje je uvijek dobra ideja, svježi zrak, snijeg, skijanje, sanjkanje, spa…. Zasto ne otići u Borovec? Borovec je suvremeni ski centar sa mnogobrojnim restoranima, mjestima za razonodu, vrhunskim ski stazama. Posjeduje mrežu od 58 km ski staza, od kojih je naduža 6 km, pet staza su za početnike, 14 staza srednje težine i dvije staze za napredno skijanje, dvije staze su opremljene za noćno skijanje sa instaliranim audio ozvučenjem. Bugarska, zemlja koja je smještena izmedju istoka i zapada, odiše bogatstvom svoje slojevite povijesti i prirodnih ljepota koje oduzimaju dah. Ova zemlja je bila raskršće civilizacija, dom drevnih Tračana, svjedočila je moći Rimskog i Bizantskog carstva, kolijevka je stare slavenske pismenosti sa Ćirilom i Metodijem kao njenim začetnicima, izvojevala svoju neovisnost ispod osmanske vlasti, a njezin identitet se ogleda u impozantnim srednjovijekovnim manastirima, crkvama i tvrdjavama koje su raspršene diljem zemlje, kao sto su monumentalni Rilski manastir i mistične ruševine Perperikona.

  1. Dan (19.01.24, petak) BIH-Bugarska. Polazak ispred Zemaljskog muzeja Sarajevo u 20:00, Bingo city Centra Tuzla u 23:00, hotel Tuzla 23:15. Noćna vožnja preko Srbije do Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.
  2. Dan (20.01.24, subota) Borovec  Dolazak u Sofiju u ranim jutarnjim satima, obilazak uze gradske jezgre ( crkva Svete Sofije, po kojoj je grad I dobio ime, memorijalna crkva Svetog Aleksandra Nevskog, crkva Svetog Nikole Cudotvorca, Rotunda, palca Pravde…) I slobodno vrijeme za kavu, u trajanju od cca 3 h. Okupljanje grupe I nastavak putovanja do Boroveca (turistickog mjesta na padinama). Smjestaj u hotel I slobodno vrijeme.Večera. Noćenje.
  3. Dan (21.01.24, nedjelja)Borovec Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje u zimskim radostima.Večera.Noćenje.
  4. Dan (22.01.24, ponedjeljak)Borovec  Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje u zimskim radostima .Noćenje.
  5. Dan (23.01.24, utorak)Borovec- Rila Mogućnost fakultativnog odlaska u Rila manastir.Ovaj manastir nije samo samostan redovnika, ovo je duhovno srediste, srce same Bugarske. Osnovan je u 10 st.od strane svetog Ivana Rilskog, pustinjaka čiji je život bio posvećen molitvi I miru, obnovljen u 14 st, ovaj manastirski kompleks zavodi svojom arhitektonskom veličanstvenošću I šarenim freskama koje ukrašavaju njegove zidove, te privlači posjetitelje sa svih strana svijeta. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.
  6. (24.01.24, srijeda)Borovec Doručak. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.
  7. Dan (25.01.24, četvrtak) Borovec-Plovdiv Doručak. Mogućnost fakultativnog odlaska u Plovdiv. Plovdiv su osnovali Tračani, te se smatra jednim od najstarijih gradova u cijeloj Europi.Podijeljen je na dva dijela, stari dio grada sagradjen na tri brežuljka u kojem se mogu vidjeti ostaci burne povijesti grade, te novi, moderniji dio u kojem se nalazi kvart Kapana- umjetnički centar grada.  Obilazak Hisar vrata- ulazak u stari dio grada koji je bio dio nekadašnjeg fortifikacijskog dijela Filipopolisa (ime grada za vrijeme Filipa II Makedonskog),  šetnja ulicama starog dijela gdje šarene kuće plijene pažnju svojim fasadama, prozorima i balkončićima (balkončići sa prozorom su služili za prisluškivanje, naime ženama je bio zadatak da budu upoznate sa svime što se dogadja u gradu, te su dnevno sate i sate provodile u tom malom prostoru upijajući sve št6o se dogadja na ulicama), kuća Argir Kuyumdzioglou, Klianti kuća, Balabanova, Hindlian, crkva Svetih Konstantina iu Elene iz 337g na mjestu starog hrama…, nakon razgledavanja starih ulica,rimski amfiteatar sagradjen za vrijeme vladavine cara Trajana, a korišten do 5. Stoljeća kada je stradao u napadima Atile, zatim posjet rimskom stadionu koji je mogao primiti 30000 gledatelja, iskopan je i izložen samo mali dio, dok se ostatak nalazi ispod glavne ulice i modernih zgrada, Dzumaja dzamija sagradjena na obodu brežuljka Taksim Tepe, slobodno vrijeme za uživanje u kolačima i kavi. Okupljanje grupe u poslijepodnevnim satima i povratak u hotel. Večera. Noćenje.
  8. Dan (26.01.24, petak) Borovec Doručak. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.
  9. Dan (27.01.24, subota)Borovec Doručak. Odjava iz hotela. Putovanje do Nisa. Obilazak Niske tvrdjave, Kazandzijskog sokaceta sa spomenikom Stevanu Sremcu I Kalci, Ćele kula, trg kralja Milana….). Obilazak u trajanju od cca 3 h. Nastavak putovanja do BIH. Dolazak u kasnim noćnim satima.

U cijenu aranžmana uključeno:

U cijenu aranžmana nije uključeno:

ELLE TRAVEL zadržava pravo promjene cijene aranžmana.

U slučaju promjene cijena na tržistu (povećanje cijene hotela, goriva, putarina), kao i u slučaju manjeg broja prijavljenih,

NAPOMENA ZA VIZNI REŽIM: Program važi isključivo za putnike sa novim biometrijskim pasošima. VALIDNOST PASOSA MORA BITI MINIMALNO 90 DANA PO IZLASKU IZ ZEMALJA EUROPSKE UNIJE I 150 DANA PO IZLASKU IZ TURSKE. Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava.