from 1,399.00 BAM
Book Now

Malta 1 Maj 2024 – Avio aranžman iz Sarajeva-A8-02-1

Not Rated
Duration

5 dana / 4 noći

Tour Type

Specific Tour

Group Size

Unlimited

Languages

___

Overview

MALTA 1 MAJ 2024 -AVIO ARANŽMAN IZ SARAJEVA

01.05.- 05.05.2024.

A8-04 Malta 01-05.24-05.05.24

5 dana/ 4 noći

Malta je destinacija okupana suncem cijele godine. Ovaj otok nalazi se gotovo u središtu Mediterana, 93 km južno od Sicilije i 288 km sjeverno od Afrike. Sa 7000 godina historije, Malteški otoci i Valletta izvrstan su primjer urbanističkog planiranja, koji je zbog svoje jedinstvenosti uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a. Kuda god krenuli, očekuju vas jedinstvene historijske znamenitosti. Hramovi, palače, katedrale i utvrde pružaju uvid u živopisnu historiju koju gotovo da možete osjetiti. Historija Malte duga je i bogata. Na putu ćete naići na misteriozne prahistorijske lokalitete, srednjovjekovne kapele i osamljene palače vitezova. Oduševit će vas jedinstveni prahistorijski hramovi, neke od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimske katakombe, srednjovjekovni gradovi i izvanredna arhitektonska i umjetnička ostavština vitezova sv. Ivana (Malteški vitezovi). Malteški otoci pružaju uzbudljive kombinacije prizora: mediteransko plavetnilo, vapnenačku arhitekturu boje meda i čisto nebo. Gotovo se možete zaljubiti u svaku usku ulicu čarobne Vallete. Malta je apsolutno nezaobilazno odredište za one koji vole kombinovati fascinantnu antičku historiju s arhitekturom i prekrasnom prirodom.

 1. Dan – 01.05. srijeda- LET ZA MALTU (poludnevni fakultativni izlet – Blue Grotto & Marsaxlokk)

Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Charter let za Maltu. Dolazak. Transfer do hotela. Ostavljanje stvari na recepciji hotela. Slobodno vrijeme do check inn-a. Predlažemo poludnevni fakultativni izlet do južnog dijela Malte gdje se smjestilo ribarsko mjesto Marsaxlokk. Šetnja slikovitim gradićem, njegovom promenadom uz more gdje se mogu vidjeti brojni tradicionalni ribarski Luzzu brodići živopisnih boja. Slijedi vožnja do obližnjeg kompleksa Blue Grotto koji se sastoji od čak sedam spilja. Moguća vožnja brodićem kroz tirkizno plavu spilju, ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju. Slobodno vrijeme za ručak. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme za večeru i ostale aktivnosti. Noćenje.

 1. Dan – 02.05. četvrtak- VALLETTA (cjelodnevni izlet – uključen u cijenu)

Doručak. Odlazimo autobusom na cjelodnevni izlet u Vallettu i tri grada. Tri grada su srednjovekovni gradići preko puta luke u Valeti. To su Vitorioza, Kospikiua i Senglea. Gradovi su međusobno povezani i isprepleteni, i teško je reći gdje jedan grad počinje, a gdje se drugi završava. Zapravo, veoma su slični Valetti, ali su dosta mirniji i sa manje saobraćaja. Tri grada su inače bila prva baza vitezova kada su došli sa Rodosa na Maltu 1530. godine. Na ovom mjestu se nalazilo sjedište Suverenog vojnog reda Svetog Jovana iz Jeruzalema. Prvo su se naselili u Birgu (kasnije Vitoriosa), koji je bio njihov glavni grad. Zbog strateškog položaja Malte u Sredozemnom moru, vitezovi su izgradili čitav sistem utvrđenja oko Velike luke. Zidovi i utvrđenja su nastala tokom 17. i 18. vijeka i obuhvatala su Santa Margeritu i liniju Kotonera. Izgrađeni su za odbranu Velike luke i Tri grada, a ostaci bedema i zidova mogu su vidjeti i danas. Ovdje se 1571. godine sjedište Reda vitezova preselilo u Valetu, novu prijestolnicu. Tokom vođenog razgleda kroz živahne ulice Vallette otkrit ćete ljepotu i šarm ovog grada – Valleta je najbolji primjer jedinstvene kulturne ostavštine. Najprije ćemo uživati u fascinantnom pogledu na prirodnu luku Grand harbour koji se pruža iz vrtova Barracca. Nakon toga posjetit ćemo Katedralu sv. Ivana, razgledati Caravaggiove majstorske freske u Oratoriju, flamanske tapiserije i crkveni muzej. U katedrali se nalazi i jedan od najljepših mramornih podova na svijetu. Nastavljamo ulicom Republike i prolazimo pored Palače velikog meštra. Nastavljamo autobusom panoramski razgled zidina starog grada Vallete, a u povratku prema hotelu prolazimo promenadama Ta Xbiex i Sliema. Slobodno vrijeme za ručak. Povratak u hotel sa autobusum ili individualno. Noćenje.

 1. dan – 03.05. petak- GOZO (cjelodnevni izlet – fakultativno)

Doručak. Danas nam se možete pridružiti na cjelodnevnom fakultativnom izletu na otok Gozo. Kratkom plovidbom od oko 20 minuta trajektom stižemo do luke Mgarr, gdje ćete odmah osjetiti jedinstveno ozračje ovog otoka. Najprije odlazimo do megalitskog hrama Ggantija, jedne od najstarijih građevina na svijetu uvršetne na UNESCO listu svjetske baštine, starije čak i od egipatkih piramida ili čuvenog Stonehenga. Zatim slijedi posjeta srednjovjekovnom kaštelu u Victoriji te zaljevima nalik na fjordove u Xlendi i Dwejri. Gozo je poznat i po svojim zanatima, naročito ručno izrađenoj čipki i pletenim odjevnim predmetima. Posjetitelji otoka bit će impresionirani bujnim zelenilom otoka, njegovim mirnim ozračjem i razlikama u odnosu na veću Maltu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. dan, 04.05. subota- MDINA, MOSTA, RABAT, TAQAL (cjelodnevni izlet – fakultativno)

Doručak. Odlazak u Mdinu gdje dalje idemo na pješačku turu. Mdina je ostala središte malteškog plemstva i vjerskih vlasti (a imovina se i dalje uglavnom prenosi s porodica i s generacije na generaciju), ali nikada nije povratila značaj prije 1530. godine, što je dovelo do popularnog naziva “Tihi grad” od strane lokalnog stanovništva i posjetitelja. Mdina se nalazi na probnoj listi UNESCO-ve svjetske baštine, a sada je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Malti. Zatim ćemo prijeći u Rabat. Ime sela na semitskom znači “predgrađje”, jer je nekada bilo predgrađje Mdine, starog glavnog grada. U 15. vijeku, dok je ovo područje služilo kao zaklon od stalnih gusarskih napada, u Rabat je stiglo nekoliko vjerskih redova, koji su tu i ostali. Kada je Orden Svetog Jovana stigao na Maltu, Rabat je stekao značaj zbog svoje blizine Mdine, Grota Svetog Pavla, škola Covent i zbog obradivih poljoprivrednih površina u selu. Možemo posjetiti katakombe Saint Pauls ( ulaz fakultativno). Slobodno vrijeme za ručak. Zaustavite se u Dingli Cliffs za fotografiju. Posjetite zanatsko selo Ta Qali. Posljednja stanica Crkva Mosta – treća najveća kupola u Evropi, poznata po bombi koja je pala u crkvu tokom mise u Drugom svjetskom ratu i nije eksplodirala (ulaz fakultativno). Transfer do hotela. Slobodno vrijeme i noćenje.

 1. dan 05.05. nedjelja- LET ZA SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Polazak za aerodrom.

Aranžman uključuje:

 • Avio kartu na charter letu SARAJEVO – MALTA- SARAJEVO
 • Aerodromske takse
 • Prtljagu do 20 kg i 10 kg ručne prtljage
 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu, lokacija St. Julian’s ili Mellieħa
 • Povratni bus transfer aeodrom – hotel- aerodrom na Malti
 • Organizaciju putovanja i predstavnika agencije
 • Cjelodnevni izlet Valetta i tura tri grada
 • Eko taksa u hotelu

Aranžman ne uključuje:

 • Ručak i večera
 • Ulaznice za muzeje i katedrale
 • Fakultativne izlete Gozo, Blue Grotto & Marsaxlokk i Mdina
 • PZO 10 KM po osobi

Doplate: HOTEL MARITIM

 • Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu Maritim Antonine & Spa – 335 KM
 • Dijete do 2 godine GRATIS, 2 – 11,99 godina – 1.179 KM (ima svoj krevet)
 • Trokrevetne i četverokrevetne sobe isključivo na upit.

HOTEL CAVALIERI

 • Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu Cavalieri Art – 490 KM
 • Dijete do 2 godine GRATIS
 • Dijete 2-2,99 godina 909 KM (dijete spava sa roditeljima)
 • Dijete 3-4,99 godina 1.189 KM (dijete spava sa roditeljima)
 • Trokrevetne i četverokrevetne sobe isključivo na upit.
HOTEL CAVALIERI ART 4*

Spinola Road San Ġiljan, STJ 3019, Malta

First minute: 1599,00 KM Redovna cijena: 1699,00 KM
MARITIM ANTONINE HOTEL & SPA 4*

George Borg Olivier Street, Il-Mellieħa MLH 1021, Malta

First minute: 1399,00 KM Redovna cijena: 1499,00 KM

Fakultativni izleti/opcionalno

 1. Blue Grotto & Marsaxlokk 60 KM (opcionalno voznja brodićem, plaćanje na licu mjesta)
 2. Gozo 110 KM (vožnja trajektom i karta za Ggantija Temples uključena)
 3. Mdina, Mosta, Rabat, Taqali 70 KM (eventualne ulaznice za individualne aktivnosti nisu uključene)

Napomena: Fakultativni izleti se naplaćuju u agenciji prilikom rezervacije aranžmana.

Minimum za realizaciju 150 putnika.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija zadržava pravo otkaza aranžmana.

*Satnice charter leta će biti blagovremeno objavljene.

*Agencija zadržava pravo izmjene satnica/programa. Moguća je promjena satnice leta u polasku i u povratku. Agencija zadržava pravo promjene satnice u slučaju nepredviđenih okolnosti. Agencija nije odgovorna u slučaju kašnjenja letova u polasku ili u povratku.

ELEKTRIČNI NAPON: 230 V

DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Republiku Maltu za BIH građane potreban je pasoš minimalnog važenja 6 mjeseci od dana ulaska u državu.

ZDRAVSTVO: Vakcinacija nije obavezna. Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu apoteku.

TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +356. Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica

koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja. NAPOJNICE: Nisu obvezne, ali je običaj ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ako ste bili zadovoljni uslugom.

Malta putovanje – preporučujemo:

HRANA I PIĆE: Malteška kuhinja odražava maltešku historiju. Pokazuje snažne talijanske, engleske, španjolske i francuske utjecaje u svojoj kuhinji. Uvoz većine prehrambenih proizvoda, pozicioniranje duž važnih trgovačkih puteva, kao i snabdijevanje stranih sila koje su vladale otocima, otvorilo je maltešku kuhinju vanjskim utjecajima. Tradicionalni malteški zec – fenek, se smatra nacionalnim jelom. Uz jela od svinjetine (kao što su svinjski narezak na roštilju ili punjeni bok) i

prevlast svinjskog mesa u autohtonim malteškim kobasicama, dodano je malo svinjetine jelima kao što su kawlata (juha od  povrća) i ros il-forn (pečena riža). Unatoč maloj veličini Malte postoji nekoliko regionalnih specijaliteta. To je naročito slučaj s otokom Gozo. O tome svjedoče neka imena kao što su gozitanski sirevi (tbejna t’Għawdex) i ftira Għawdxija, palačinke punjene krompirom, gbejinets jajima, naribanim sirom, paradajzom, inćunima, maslinama, rikotom i malteškom kobasicom. KUPOVINA: Popularni suveniri su nakit, puhano staklo, slastice, razne minijature, memorabilija, vino, Kinnie – malteško bezalkoholno piće, Ċisk – autohtono malteško pivo. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 17  sati.

View More

Itinerary

1. Dan - 01.05. srijeda- LET ZA MALTU (poludnevni fakultativni izlet – Blue Grotto & Marsaxlokk)

Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Charter let za Maltu. Dolazak. Transfer do hotela. Ostavljanje stvari na recepciji hotela. Slobodno vrijeme do check inn-a. Predlažemo poludnevni fakultativni izlet do južnog dijela Malte gdje se smjestilo ribarsko mjesto Marsaxlokk. Šetnja slikovitim gradićem, njegovom promenadom uz more gdje se mogu vidjeti brojni tradicionalni ribarski Luzzu brodići živopisnih boja. Slijedi vožnja do obližnjeg kompleksa Blue Grotto koji se sastoji od čak sedam spilja. Moguća vožnja brodićem kroz tirkizno plavu spilju, ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju. Slobodno vrijeme za ručak. Transfer do hotela. Slobodno vrijeme za večeru i ostale aktivnosti. Noćenje.

2. Dan - 02.05. četvrtak- VALLETTA (cjelodnevni izlet – uključen u cijenu)

Doručak. Odlazimo autobusom na cjelodnevni izlet u Vallettu i tri grada. Tri grada su srednjovekovni gradići preko puta luke u Valeti. To su Vitorioza, Kospikiua i Senglea. Gradovi su međusobno povezani i isprepleteni, i teško je reći gdje jedan grad počinje, a gdje se drugi završava. Zapravo, veoma su slični Valetti, ali su dosta mirniji i sa manje saobraćaja. Tri grada su inače bila prva baza vitezova kada su došli sa Rodosa na Maltu 1530. godine. Na ovom mjestu se nalazilo sjedište Suverenog vojnog reda Svetog Jovana iz Jeruzalema. Prvo su se naselili u Birgu (kasnije Vitoriosa), koji je bio njihov glavni grad. Zbog strateškog položaja Malte u Sredozemnom moru, vitezovi su izgradili čitav sistem utvrđenja oko Velike luke. Zidovi i utvrđenja su nastala tokom 17. i 18. vijeka i obuhvatala su Santa Margeritu i liniju Kotonera. Izgrađeni su za odbranu Velike luke i Tri grada, a ostaci bedema i zidova mogu su vidjeti i danas. Ovdje se 1571. godine sjedište Reda vitezova preselilo u Valetu, novu prijestolnicu. Tokom vođenog razgleda kroz živahne ulice Vallette otkrit ćete ljepotu i šarm ovog grada - Valleta je najbolji primjer jedinstvene kulturne ostavštine. Najprije ćemo uživati u fascinantnom pogledu na prirodnu luku Grand harbour koji se pruža iz vrtova Barracca. Nakon toga posjetit ćemo Katedralu sv. Ivana, razgledati Caravaggiove majstorske freske u Oratoriju, flamanske tapiserije i crkveni muzej. U katedrali se nalazi i jedan od najljepših mramornih podova na svijetu. Nastavljamo ulicom Republike i prolazimo pored Palače velikog meštra. Nastavljamo autobusom panoramski razgled zidina starog grada Vallete, a u povratku prema hotelu prolazimo promenadama Ta Xbiex i Sliema. Slobodno vrijeme za ručak. Povratak u hotel sa autobusum ili individualno. Noćenje.

3. dan - 03.05. petak- GOZO (cjelodnevni izlet - fakultativno)

Doručak. Danas nam se možete pridružiti na cjelodnevnom fakultativnom izletu na otok Gozo. Kratkom plovidbom od oko 20 minuta trajektom stižemo do luke Mgarr, gdje ćete odmah osjetiti jedinstveno ozračje ovog otoka. Najprije odlazimo do megalitskog hrama Ggantija, jedne od najstarijih građevina na svijetu uvršetne na UNESCO listu svjetske baštine, starije čak i od egipatkih piramida ili čuvenog Stonehenga. Zatim slijedi posjeta srednjovjekovnom kaštelu u Victoriji te zaljevima nalik na fjordove u Xlendi i Dwejri. Gozo je poznat i po svojim zanatima, naročito ručno izrađenoj čipki i pletenim odjevnim predmetima. Posjetitelji otoka bit će impresionirani bujnim zelenilom otoka, njegovim mirnim ozračjem i razlikama u odnosu na veću Maltu. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. dan, 04.05. subota- MDINA, MOSTA, RABAT, TAQAL (cjelodnevni izlet – fakultativno)

Doručak. Odlazak u Mdinu gdje dalje idemo na pješačku turu. Mdina je ostala središte malteškog plemstva i vjerskih vlasti (a imovina se i dalje uglavnom prenosi s porodica i s generacije na generaciju), ali nikada nije povratila značaj prije 1530. godine, što je dovelo do popularnog naziva "Tihi grad" od strane lokalnog stanovništva i posjetitelja. Mdina se nalazi na probnoj listi UNESCO-ve svjetske baštine, a sada je jedna od glavnih turističkih atrakcija na Malti. Zatim ćemo prijeći u Rabat. Ime sela na semitskom znači "predgrađje", jer je nekada bilo predgrađje Mdine, starog glavnog grada. U 15. vijeku, dok je ovo područje služilo kao zaklon od stalnih gusarskih napada, u Rabat je stiglo nekoliko vjerskih redova, koji su tu i ostali. Kada je Orden Svetog Jovana stigao na Maltu, Rabat je stekao značaj zbog svoje blizine Mdine, Grota Svetog Pavla, škola Covent i zbog obradivih poljoprivrednih površina u selu. Možemo posjetiti katakombe Saint Pauls ( ulaz fakultativno). Slobodno vrijeme za ručak. Zaustavite se u Dingli Cliffs za fotografiju. Posjetite zanatsko selo Ta Qali. Posljednja stanica Crkva Mosta – treća najveća kupola u Evropi, poznata po bombi koja je pala u crkvu tokom mise u Drugom svjetskom ratu i nije eksplodirala (ulaz fakultativno). Transfer do hotela. Slobodno vrijeme i noćenje.

5. dan 05.05. nedjelja- LET ZA SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodno vrijeme. Polazak za aerodrom.

Included/Excluded

 • Avio kartu na charter letu SARAJEVO – MALTA- SARAJEVO
 • Aerodromske takse
 • Prtljagu do 20 kg i 10 kg ručne prtljage
 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu, lokacija St. Julian's ili Mellieħa
 • Povratni bus transfer aeodrom – hotel- aerodrom na Malti
 • Organizaciju putovanja i predstavnika agencije
 • Cjelodnevni izlet Valetta i tura tri grada
 • Eko taksa u hotelu
 • Aranžman ne uključuje:
 • Ručak i večera
 • Ulaznice za muzeje i katedrale
 • Fakultativne izlete Gozo, Blue Grotto & Marsaxlokk i Mdina
 • PZO 10 KM po osobi
 • Doplate: HOTEL MARITIM
 • Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu Maritim Antonine & Spa – 335 KM
 • Dijete do 2 godine GRATIS, 2 - 11,99 godina - 1.179 KM (ima svoj krevet)
 • Trokrevetne i četverokrevetne sobe isključivo na upit.
 • HOTEL CAVALIERI
 • Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu Cavalieri Art – 490 KM
 • Dijete do 2 godine GRATIS
 • Dijete 2-2,99 godina 909 KM (dijete spava sa roditeljima)
 • Dijete 3-4,99 godina 1.189 KM (dijete spava sa roditeljima)
 • Trokrevetne i četverokrevetne sobe isključivo na upit.

Tour's Location

from 1,399.00 BAM

Organized by

elletrav

Member Since 2023

Information Contact

Email

info@elletravel.ba

Website

www.ellletravel.ba

Phone

+387 61 186 200

You might also like